Cuprins:
Amenințările ar veni de la rețeaua oligarhului Ilan Șor
Autoritățile au denunțat aceste metode ca fiind utilizate în turul întâi al prezidențialelor și la referendum de rețeaua oligarhului prorus Ilan Șor. Este vorba de așa-numite operațiuni „sub steag fals”.
Premierul Dorin Recean a transmis un mesaj populației, avertizând că Republica Moldova se confruntă „cu un atac extrem”, după ce mai mulți alegători au primit amenințări anonime cu moartea, dacă nu votează cu Maia Sandu.
„Azi seara Republica Moldova se confruntă cu un atac extrem – oameni din toată țara primesc amenințări anonime cu moartea prin apeluri telefonice. Jurnaliști, oameni notorii și cetățeni simpli sunt sunați și amenințați cu moartea. Aceste acte de intimidare au un singur scop – să creeze panică și frică. Ca oamenii să se teamă să iasă la vot. Vă asigur că instituțiile statului vor asigura ordinea și vor proteja cetățenii. Vom rămâne uniți și puternici. Moldova stă dreaptă. Ieșim la vot cu încredere!”, a transmis premierul Dorin Recean.
Mai mulți jurnaliști din Republica Moldova au primit același apel
Potrivit sursei citate, reporterul publicației NewsMaker Daria Slobodcicova a fost amenințată cu moartea vineri seara, printr-un apel telefonic pe Viber. Incidentul a fost raportat la poliție.
Un apel similar a primit și jurnalistul Denis Borșevici, care a lucrat pentru NewsMaker. „Știm unde locuiești, știm la ce redacție lucrezi, te putem ucide. Faceți o alegere în favoarea Maiei Sandu și salvați-vă viața”, este mesajul pe care l-a primit Daria Slobodcicova.
🚨 "We know where you live, what newsroom you work in. We can kill you." I have been receiving such calls for the last half an hour, every 5 minutes, urging me to vote for a particular candidate. Elections in #Moldova have never been like this before. 🇷🇺 putting everything on the… pic.twitter.com/DTq8qpypoh
— Denis Dermenzhi (@iamdenya_de) November 1, 2024
Apeluri telefonice primite prin WhatsApp, unele de la numere de telefon cu prefix de România, amenință alegătorii inclusiv cu moartea, dacă nu votează pentru Maia Sandu.
Apelurile par să fie mesaje înregistrate și sunt redate în buclă de un robot. Potrivit PAS, alegătorilor li se expediază e-mailuri despre faptul că votul pentru candidata PAS la alegerile prezidențiale, Maia Sandu, ar urma să fie plătit și li se solicită să trimită fotografii cu buletinul de vot.
Oamenilor li se comunică că PAS ar deține datele personale ale alegătorilor
„Unii oameni au început să primească e-mailuri false în numele PAS precum că votul pentru Maia Sandu ar urma să fie achitat, iar pentru aceasta sunt rugați să facă o fotografie cu buletinul de vot. Acesta este un FALS! Nu transmiteți nimănui fotografii cu buletinul de vot. Un alt e-mail care circulă este despre amenințarea că PAS ar deține datele personale ale alegătorilor – și acesta este un fals. Vom sesiza poliția pe toate aceste cazuri”, a anunțat PAS într-un comunicat publicat pe rețelele sociale.
Alegerile prezidențiale și referendumul constituțional cu privire la aderarea la UE au avut loc la 20 octombrie pe fondul unui scandal de corupere electorală orchestrată de rețeaua lui Ilan Șor, care viza influențarea celor două scrutine.
Autoritățile au spus că organizația „Șor” a mobilizat peste 130.000 de persoane pentru a influența votul, folosind fonduri de la PSB Bank, o bancă rusească sancționată internațional.
Procurorii au estimat că numărul celor implicați ar putea depăși 300.000, iar până acum au fost identificați 39 de milioane de dolari care au circulat prin rețea.
O noua tentativă de destabilizare a Republicii Moldova
O investigație a Ziarului de Gardă, publicată joi, arată că Ilan Șor îl susține în turul II al alegerilor prezidențiale pe Alexandr Stoianoglo, candidatul socialiștilor.
Alexandr Stoianoglo a negat orice implicare în cumpărarea de voturi, susținând că nici el, nici PSRM nu au recurs la astfel de practici în campania electorală.
Tot mai mulți jurnaliști comunică despre faptul că primesc apeluri de la numere necunoscute în care sunt amenințați cu moartea.
Poliția din Republica Moldova roagă cetățenii să rămână calmi
„Vă informăm că aceasta este o formă de atac menită să intimideze presa și persoanele publice prin crearea de presiune și panică”.
De asemenea, prim-ministrul Dorin Recean a menționat într-un video că „aceste acte de intimidare au scopul să creeze panică și frică, ca oamenii să se teamă să iasă la vot”. Recean spune că instituțiile statului vor asigura ordinea și vor proteja cetățenii.