Oficialii președinției ruse au început deja să pregătească campania pentru alegerile prezidențiale din 2024, cu reuniuni la care participă oficiali și experți politici, au declarat două surse apropiate de Kremlin pentru Meduza.
Sursele au declarat că, deocamdată, Kremlinul are doar o „schiță” de bază pentru această campanie – dar este deja clar că ea îl va avea drept candidat pe Vladimir Putin. „Nu se vorbește despre alți candidați (din partea autorităților)”, a spus una dintre surse.
Actualul lider de la Kremlin nu și-a anunțat deocamdată intenția de a candida pentru un nou mandat. El își va încheia în 2024 al doilea mandat consecutiv – și al patrulea în total. În 2021, el a promulgat însă legea care îi permite să mai candideze pentru două mandate, ceea ce, teoretic, i-ar permite să rămână în funcție până în 2036.
Sursa Meduza a mai precizat că adversarii „de fațadă” ai lui Putin la scrutin vor fi reprezentanții partidelor parlamentare, deocamdată este neclar cine. Dar nu va exista o luptă reală. „Nu vor exista candidați liberali, nici măcar de dragul apariției”, a spus sursa citată de Meduza.
La alegerile precedente – în 2018 – au existat astfel de „candidați liberali”. Cofondatorul partidului Iabloko, Grigori Iavlinski, a obținut 1,05% din voturi, în timp ce prezentatoarea TV Ksenia Sobceak a obținut 1,68%.
O altă sursă Meduza, apropiată de administrația prezidențială, a explicat cum decurg pregătirile pentru campanie, care de obicei încep cu aproximativ un an și jumătate înainte de ziua alegerilor.
În primul rând, administrația definește „liniile generale” ale campaniei, apoi selectează strategii politici care vor fi „responsabili” de vot în regiuni. După aceea, cu câteva luni înainte de vot, în regiuni se stabilesc „grilele de mobilizare”, adică se decide cine și cum va „mobiliza” angajații statului și alți alegători loiali guvernului. În același timp, se stabilește strategia ideologică finală a campaniei.
Până în prezent, conținutul general al acestei strategii nu a fost clarificat. Sursele Meduza apropiate Kremlinului au spus că singurul lucru evident este că următoarea campanie a lui Putin va fi construită în jurul discursului „anti-occidental”.
Ca de obicei, Putin va vorbi despre „restaurarea măreției Rusiei, lupta împotriva Occidentului și o lume multipolară”. Dar departamentul de politică internă din administrația prezidențială este convins că cererea pentru o astfel de retorică nu este foarte mare: „Electoratul nu este interesat de așa ceva, ci președintele”.
Deocamdată, Kremlinul speră că războiul cu Ucraina se va încheia înainte de alegerile prezidențiale. Dar cum anume nu este clar. „Ce anume reprezintă o victorie? Trebuie să mergi la alegeri cu niște realizări. De exemplu, cu un anumit set de teritorii anexate. Dar care vor fi aceste teritorii este încă neclar”, a subliniat una dintre surse.
Cu toate acestea, Kremlinul este hotărât să se asigure că Putin va obține un rezultat record la viitoarele alegeri, unul care să nu fie mai prejos de cel al așa-ziselor „referendumuri” din teritoriile ocupare ucrainene.
La alegerile prezidențiale din 2018, prezența la urne a fost de 67,54%, iar Putin, potrivit cifrelor oficiale, a obținut 76,69% din voturi. În cadrul „referendumurilor”, din teritoriile ucrainene ocupate, aproape 100% din cei prezenți la vot au ales „unirea cu Rusia”.
În același timp, un strateg politic care lucrează cu Kremlinul a recunoscut, într-o conversație cu Meduza, că cea mai „logică” și „de înțeles” opțiune ar fi să nu se organizeze deloc alegeri în 2024, ci să se introducă legea marțială în toată Rusia și să se amâne votul
„Până în 2024, consecințele economice ale sancțiunilor și izolării se vor arăta în toată puterea cuvântului. Evident, rezultatul poți să anunți ce rezultat vrei, dar de ce nevoia de a agita populația cu cifre record, nu tocmai plauzibile?”, a spus acesta.
Interlocutorul Meduza a subliniat în același timp că un astfel de scenariu este puțin probabil: „Lui Vladimir Putin îi place să vadă rezultatele susținerii populare”.