Citește și: Donald Trump le cere hackerilor ruși să obțină și să publice e-mailurile lui Hillary Clinton

Hackerii ruși sunt cei acuzați că se află în spatele în atacului ciberbetic asupra campaniei electorale a democratei Hillary Clitnon, precum și asupra Comitetului Național Democrat, relatează The New York Times. O serie de e-mailuri și documente controversate au apărut în presă, însă nu este clar dacă atacul cibernetic reprezintă o tentativă de a manipula alegerile prezidențiale americane.

Hackerii ar fi obținut accesul prin intermediul unui program analitic folosit pe calculatoarele angajaţilor fostului secretar de stat şi menţinut de Comitetul Naţional Democrat (DNC).

Între timp, Comitetul Congresional de Campania Democrată, care reprezintă aripa destinată strângerii de fonduri din cadrul Partidului Democrat, a anunţat că sistemul său informatic a fost ţinta unui atac cibernetic asemănător. Datele colectate din calculatoarele celor două instituţii democrate, precum şi din calculatoarele folosite de campania democratei Hillary Clinton, conţin discuţii confidenţiale despre alegători şi finanţe.

Purtătoarea de cuvânt a Comitetului Congresional de Campanie Democrată, Meredith Kelly, a declarat că democraţii au apelat la o agenţie de investigaţie după descoperirea scurgerii de informaţii.

Atacul cibernetic asupra comitetului congresional pare să vină din partea unui user numit ”Fancy Bear”, care are legături cu serviciul de securitate militar rus G.R.U.

Acelaşi serviciu de securitate rus a fost implicat în atacul cibernetic asupra DNC, în care hackerii au obţinut acces la studii asupra opoziţiei republicane.

”Avem de a face cu acelaşi adversar. Sunt hackeri cu o tehnică extrem de sofisticată”, a declarat un membru al echipei de investigaţie.

Între timp, FBI a declarat că analizează relatările cu privire la atacurile cibernetice care au vizat o serie de entităţi politice, însă nicio sursă a presupusului atac nu a putut să fie identificată.

Reprezentanţii campaniei democratei Hillary Clinton au explicat că hackerii care au obţinut acces prin intermediul programului analitic nu au avut acces la e-mailurile interne, mesageria vocală sau alte date.

 

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News