„Vrem să subliniem că Rusia nu a intervenit și nu se amestecă în afacerile interne ale altor țări, inclusiv ale Statelor Unite”, susține Ambasada Rusiei într-un comunicat difuzat marți seara.
„Toate insinuările despre «mașinațiunile rusești» sunt calomnii răuvoitoare, inventate pentru a fi folosite în lupta politică internă din Statele Unite”, adaugă misiunea diplomatică rusească, citată de Reuters.
Acest comunicat nu este suprinzător, în condițiile în care Rusia neagă de fiecare dată că s-ar amesteca în alegerile și deciziile politice din alte țări, așa cum a fost cazul și în Republica Moldova.
Investigații asupra unor alerte false cu bombă
Reacția Moscovei vine după ce Biroul Federal de Investigații (FBI) a anunțat mai devreme că investighează o serie de alerte false cu bombă care au perturbat procesul electoral în cel puțin cinci state: Arizona, Georgia, Michigan, Pennsylvania și Wisconsin.
„Niciuna dintre ameninţări nu a fost considerată credibilă până în prezent”, a spus FBI într-un comunicat, adăugând că integritatea alegerilor se numără printre cele mai importante priorităţi ale sale.
Secretarul de stat al Georgiei, Brad Raffensperger, un republican, a dat vina pe interferenţa rusă pentru farsele cu bombe. „Se pare că pun la cale răutăţi. Nu vor să avem alegeri corecte, iar dacă reuşesc să ne facă să ne certăm între noi, pot considera asta drept o victorie”, a declarat Raffensperger.
Un funcționar de rang înalt din cadrul biroului lui Raffensperger a declarat că farsele cu bombă din Georgia au fost trimise de la adrese de e-mail care au fost folosite de ruşi care au încercat să intervină în alegeri organizate anterior în SUA. Ameninţările au fost trimise presei şi secţiilor de votare din SUA. „Este foarte probabil să fie vorba de Rusia”, a spus oficialul.
Adrian Fontes, secretarul de stat din Arizona, un democrat care este oficialul electoral principal în acest stat ce oscilează între democraţi şi republicani, a declarat că patru ameninţări false cu bombă au fost trimise la secţiile de votare din comitatul Navajo, situat în partea de nord-est a statului şi care include trei triburi de nativi americani. „Vladimir Putin este un nemernic”, a spus Fontes.
Videoclipuri false create în scopul manipulării votului
Ameninţările false cu bombă sunt cele mai recente dintr-o serie de exemple de tentative ale ruşilor pentru a perturba alegerile din SUA.
Pe 1 noiembrie, oficiali din serviciile americane de informații au avertizat că actori ruşi au produs un videoclip care prezenta în mod fals haitieni votând ilegal în Georgia. Serviciile americane de informații au constatat, de asemenea, că ruşii au creat o înregistrare video falsă separată care acuza în mod fals o persoană asociată cu candidatura lui Harris la preşedinţie că a luat mită de la un artist.
Autorităţile americane au anunţat la sfârșitul lunii octombrie că oferă o recompensă de 10 milioane de dolari pentru orice informaţii privind canalul de Telegram Rîbar care, potrivit Washingtonului, încearcă să destabilizeze SUA în contextul electoral actual.