Sprijinul oferit de bărbații afro-americani pentru candidatul democrat a atins un nivel minim la acest scrutin, potrivit unui sondaj NBC realizat printre alegătorii care au votat anticipat sau pe 3 noiembrie.

Doar 80% dintre bărbații afro-americani au votat pentru Joe Biden la alegerile din 3 noiembrie, în scădere de acum 4 ani, când proporția a fost de 82%.

Tendința era în scădere încă din 2008, când 95% dintre bărbații afro-americani votaseră pentru Barack Obama. Patru ani mai târziu, proporția acestora scăzuse deja la 87%, deși candidatul democrat era același: Obama.

Tendința este doar parțial valabilă în cazul femeilor afro-americane. 96% dintre acestea l-au votat pe Obama la ambele scrutine.

Acum patru ani, sprijinul femeilor afro-americane pentru Clinton a scăzut la 94%, iar acum, el a scăzut iarăși ușor la 91%.

Ce grupuri au votat pentru președinte?

Mai bine de jumătate dintre bărbații afro-americani care se identifică drept conservatori (52%) au votat pentru Trump.

De asemenea, unul din trei bărbați afro-americani din Midwest (Vestul mijlociu) au votat pentru președinte.

Bărbații afro-americani care au cel mult liceul terminat au votat în proporție de 26% pentru Trump, dar pe președinte l-au susținut, în proporție de 20% și bărbați cu studii universitare.

Atât Trump cât și Biden au luptat intens pentru votul afro-american în această campanie, mai ales în contextul tensiunilor interrasiale alimentate de evenimente precum uciderea lui George Floyd.

De altfel, orice victorie democrată s-a bazat mereu pe o prezență puternică la vot în orașele cu populație afro-americană, precum Atlanta, Detroit sau Philadephia.

De aceea, președintele a făcut eforturi pentru a reduce această diferență istorică, printre altele atacându-l pe Biden pentru rolul său în adoptarea unei legi privind criminalitatea în 1994, care a dus la încarcerarea în masă a persoanelor de culoare.

În campanie, Trump a primit sprijinul unor rapperi precum Lil Wayne sau Lil Pump și a încheiat un parteneriat cu Ice Cube pentru a crea un plan de investiții pentru americanii de culoare, numit The Platinum Plan.

Urmărește-ne pe Google News