Urmărește aici LIVE TEXT cu rezultatele alegerilor din SUA

UPDATE 01.30: Urnele s-au închis în mai multe state și au apărut și primele rezultate parțiale, respectiv cele din statele Kentucky și Indiana, unde fără surprize, că Donald Trump îl conduce convingător pe Joe Biden în ambele state republicane, cu peste 60% din voturi.

UPDATE 01.20: Sondajele efectuate la ieșirea de la urne arată că, față de acum 4 ani, când 71% dintre votanți erau albi, astăzi, până acum, doar 65% dintre ei sunt albi.

În privința vârstei, tinerii dau aceleași procente, dar a crescut de la 20% la 23% participarea celor cu vârstă de peste 65 de ani.

De asemenea, votanții cu studii superioare au crescut de la 40% la 45%.

În vreme ce nu reprezintă un indicator perfect pentru cine va câștiga alegerile, aceste date par să sugereze un ușor avantaj pentru Joe Biden.

UPDATE 01.05: Primele secții s-au închis în Kentucky și Indiana.

UPDATE 00.30: Primele exit-poll-uri la nivel național, date publicității de CNN, nu estimează rezultatul alegerilor, dar arată ce i-a motivat pe americani să voteze. Răspunsul: Economia, inegalitățile rasiale și pandemia COVID.

Așadar:

O treime dintre alegătorii prezenți la urne consideră că economia este cea mai importantă chestiune pentru ei, o potențială veste bună pentru Donald Trump, care se bucură de încrederea celor mai mulți americani pe această temă, arată exit-poll-ul CNN anunțat în noaptea electorală.

În același timp însă, unul din cinci alegători consideră că inegalitățile rasiale sunt cele mai importante și tot unul din cinci cred că epidemia COVID se află în topul chestiunilor care îi preocupă.

De asemenea, un pic peste jumătate dintre alegători – 51% consideră că cel mai important lucru acum este controlarea epidemiei COVID și apoi reconstruirea economiei, în vreme ce 48% consideră că economia ar trebui să aibă prioritate.

Aceste rezultate par să se plieze mai degrabă pe strategia propusă de Joe Biden.

Mai multe detalii despre acest exit-poll.

UPDATE 23.50: La ce ar trebui să ne așteptăm în următoarele ore:

  • Secțiile de votare încep să se închidă la ora 01.00 ora României, în Kentucky și Indiana, două state republicane care aduc 8, respectiv 11 electori.
  • La ora 02.00 ora României se închid urnele în mai multe state, iar toată lumea va sta cu ochii pe Florida și Georgia, două state-cheie pentru rezultatul final. Cele două state ar putea număra voturi mai repede decât alte state-cheie, așa că rezultatele ar putea veni mai repede.
  • Trump este aproape obligat să câștige Florida. În caz contrar, calea sa spre obținerea celor 270 de electori se îngustează substanțial.
  • La ora 02.30 ora României se închid urnele în alte state, printre care Carolina de Nord și Ohio, alte state foarte importante pentru rezultatele finale. Cele două state numără destul de repede voturile, dar în același timp vor continua să accepte voturi poștale care au fost expediate, dar nu au ajuns încă. Prin urmare, în cazul unei curse strânse, rezultatele finale ar putea avea de așteptat.

UPDATE 23:20: Anticipând posibile acte de violență post-electorală, unii proprietari de magazine din America iau măsuri fără precedent, scrie Washington Post.

Astfel, mai multe lanțuri de magazine, inclusiv firme celebre, precum Louis Vuitton, Zara și Chanel, s-au baricadat și au acoperit vitrinele cu lemn. Totodată, au fost plasate chiar și garduri de protecție în fața unor companii și a unor complexe rezidențiale.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Washington Post a mai notat că proprietarii magazinelor „au suferit deja pierderi de aproximativ un milion de dolari din cauza furturilor de anul acesta”, iar protestele din acest an au fost „cea mai costisitoare tulburare civilă din istoria SUA”.

UPDATE 20:45: Persoanele aflate în carantină sau bolnave de COVID-19 au voie să voteze personal la alegerile prezidențiale, conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), a relatat USA Today.

”Alegătorii au dreptul la vot, indiferent dacă sunt bolnavi sau în carantină”, a informat CDC. Totuși, este necesar ca persoanele pozitive să anunțe, în prealabil, să poarte mască, să se spele pe mâini înainte și după vot și să respecte distanța de 2 metri față de ceilalți, conform USA Today.

UPDATE 20:10: Agenția Reuters scrie că democratul Joe Biden conduce în sondajele de opinie la nivel național, însă republicanul Donald Trump îl urmează îndeaproape.

”Cred că problema coronavirusului a fost tratată greșit. Cred că avem prea multe decese. Nu mai pot accepta încă patru ani de Trump, cu minciuni după minciuni”, a spus o persoană citată de Reuters, în contextul în care, numai în ultimele 7 zile, peste 565.000 de americani s-au îmbolnăvit de COVID-19, conform Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

Agenția a luat și o părere pro-Trump: ”Nu reușește să facă tot ceea ce promite, dar, așa cum îl văd, măcar încearcă, față de cei care ne aruncă fum în față”.

UPDATE 19:25: Un tânăr de 22 de ani, care a votat pentru prima dată, a declarat că moartea lui George Floyd l-a determinat să meargă la vot. ”Fiind o persoană de culoare, nu mă simt în siguranță în America. Trebuie să facem schimbări, de aceea am mers să îmi exercit dreptul la vot”, a declarat el, potrivit CNN.

UPDATE 19:10: Conform FiveThirtyEight, site care se ocupă cu analiza sondajelor de opinie, Joe Biden este creditat cu prima șansă la alegerile prezidențiale din SUA.

UPDATE 17.15: Secțiile au început să se deschidă în Idaho, Nevada, California și Oregon.

UPDATE 16.45: Donald Trump a declarat marți, la Fox News, că ”va declara victoria în momentul în care există o victorie”. ”Nu există niciun motiv pentru a juca jocuri”, a adăugat președintele, întrebat dacă ar putea încerca să anunțe prematur că a câștigat alegerile.

Trump și-a exprimat încrederea că există o posibilitate puternică de a câștiga și s-a declarat încurajat de mărimea mulțimilor prezente la mitingurile sale.

Președintele a enumerat o serie de state importante pentru rezultatele finale, în care s-a declarat încrezător că va câștiga: Texas, Florida, Arizona, North Carolina și Pennsylvania.

Un angajat dezinfectează o mașină de votare în Washington DC FOTO: EPA
Coadă la o secție de vot din Hialeah, Florida FOTO: EPA

UPDATE 16.15: Secțiile s-au deschis în alte șapte state: Nebraska, Montana, Wyoming, Colorado, New Mexico, Utah și mai multe regiuni din Tennessee.

UPDATE 16.00: Poate că majoritatea europenilor și a liderilor europeni ar prefera o președinție Biden, dar asta nu înseamnă că Donald Trump nu are susținători în Uniunea Europeană.

Matteo Salvini, liderul populist al opoziției italiene, este unul dintre ei și tocmai a reiterat acest lucru.

UPDATE 15.45: Joe Biden își va petrece ziua încercând să aducă la vot cât mai mulți alegători nehotărâți în Pennsylvania, statul care pare a fi unul dintre cele mai importante, dacă nu cel mai important pentru rezultatul final.

Pennsylvania, 20 de electori

Keystone State, în română statul “Cheie de boltă”, este numit așa datorită poziției sale centrale geografice printre cele 13 colonii inițiale care au format Statele Unite ale Americii.

Trump a câștigat cu doar 0,7% în 2016 în Pennsylvania, un stat cu două mari orașe democrate, Philadelphia și Pittsburgh, și o zonă centrală rurală puternic conservatoare.

El și-a asigurat victoria speculând nemulțumirile electoratului rural alb cu privire la problemele economice și culturale.

Luzerne County, spre exemplu, o regiune din nord-estul statului, locuită în general de muncitori albi, alegători democrați, a pendulat dramatic spre dreapta în 2016.

Votul pro-Trump din această regiune care a suferit economic în ultimele decenii, pe fondul închiderii fabricilor și minelor de cărbune, a devenit emblematic pentru victoria actualului lider de la Casa Albă.

Lucrurile nu mai sunt la fel de simple pentru Trump acum.

Potrivit unui sondaj The New York Times/Siena College de duminică, situația stă așa:

Joe Biden 49% – Donald Trump 43%

Un alt sondaj, News/Washington Post arată o situația asemănătoare:

Joe Biden 51% – Donald Trump 44%

Trump mizează însă foarte mult pe victoria în acest stat în care a făcut intens campanie. Unul dintre motive: majoritatea alegătorilor de aici aprobă felul în care actualul președinte a coordonat politica economică.

De menționat că în 2016, și Hillary Clinton a condus în sondaje până în ultima clipă, cea a scrutinului, când Trump s-a impus la limită și într-un mod neașteptat.

În ultimele zile, președintele a acreditat ideea că Joe Biden ar interzice fracturarea hidraulică.

Extragerea gazelor naturale prin această metodă a fracturării hidraulice, controversată printre mulți alegători ai stângii, este o industrie relativ importantă în Pennsylvania, de aceea, Joe Biden s-a grăbit să nege în mod repetat acuzațiile.

UPDATE 15.00: Secțiile de votare s-au deschis în alte state: Dakota de Nord, Dakota de Sud, Kansas, Oklahoma, Texas, Iowa, Minnesota, Wisconsin, Mississippi, Arizona, Alabama.

Americanii votează în Miami, Florida FOTO: EPA

UPDATE 14.50: Campania continuă în online.

Preşedintele american Donald Trump a publicat pe contul său de Twitter o înregistrare video în care arată secvenţe din dansurile la care a participat la mitingurile sale electorale pe ritmurile melodiei YMCA a formaţiei Village People.


https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1323534663453913093?ref_src=twsrc%5Etfw 

Deşi aceste dansuri ale lui Trump s-au viralizat în ultimele săptămâni pe unele reţele de socializare, unii dintre membrii formaţiei Village People i-au cerut în mod repetat candidatului republican să nu mai folosească melodia lor în timpul acţiunilor sale politice, scrie Agerpres.

În paralel, campania democrată a publicat două noi clipuri, marți, în care Joe Biden și Kamala Harris cheamă alegătorii la vot.

”Viitorul țării noastre va depinde de cei care merg la vot în următoarele două ore. Așa că vă rog, mergeți la vot. Și votați cât mai repede”; spune Biden.

UPDATE 14.15: Secțiile s-au deschis între timp în alte 13 state: Carolina de Sud, Rhode Island, Pennsylvania, Michigan, Massachusetts, Maryland, Georgia, Florida, Washington D.C., Delaware, Missouri, Louisiana și mai multe zone din Tennessee.

Coadă la vot în Virginia FOTO: EPA

UPDATE 14.00: Doi foști procurori generali ai SUA au lansat un avertisment împotriva refuzului candidaților de a accepta rezultatele alegerilor.

Cei care ”nu își pot imagina ceva mai rău decât victoria taberei adverse în alegeri trebuie să încerce asta: Imaginați-vă o țară în care alegerile nu contează, deoarece cei care nu câștigă nu vor să accepte rezultatul”, scriu, într-un text de opinie publicat de Washington Post, Eric Holder, care a lucrat în timpul administrației Barack Obama și Michael Mukasey, care a servit în administrația lui George W. Bush.

Cui i se adresează această scrisoare deschisă? Donald Trump a evitat în mai multe rânduri să promită că va accepta rezultatul alegerilor în cazul unei înfrângeri. Presa americană a evocat și un posibil scenariu sumbru în care incertitudinea de după scrutin ar putea degenera în confruntări de stradă.

În vreme ce comentatorii americani au totuși încredere că cele două partide și chiar candidații vor ajunge la un compromis, în ciuda oricărei probleme post-electorale, simpla existență a unui astfel de apel indică nivelul de incertitudine și de tensiune din societate.

UPDATE 13.45: Secțiile de votare sunt acum deschise în mai multe state, printre care New York, Virginia, New Jersey, Maine Kentucky, Connecticut, Indiana, New Hampshire, Virginia de Vest, Ohio și Carolina de Nord.

UPDATE 13.30: Primele rezultate ale scrutinului prezidenţial din Statele Unite au fost anunţate în cele două sate Dixville Notch şi Millsfield din New Hampshire, care au dat startul simbolic al alegerilor din SUA în noaptea de luni spre marţi, relatează dpa, citată de Agerpres.

Candidatul democrat Joe Biden a câştigat toate cele cinci voturi în cătunul Dixville Notch. Actualul preşedinte american Donald Trump a obţinut majoritatea celor 16 voturi în Millsfield, în timp ce cinci persoane au votat pentru Biden.

UPDATE 12.15: Primele secții de vot s-au deschis pe coasta de est, în Vermont, la ora locală 05.00, ora 12.00 ora României.

Statul este unul câștigat în mod constant de democrați din 1992 și până acum, iar Joe Biden are toate șansele să păstreze această tendință.

Vermont este și unul dintre statele care își alege azi guvernatorul. Actualul guvernator, republicanul moderat Phil Scott, un critic al lui Donald Trump, are o cotă mare de popularitate și este favorit.


La finalul unei campanii electorale tumultuoase, după patru ani complicați cu Donald Trump, americanii merg azi la urne pentru a alege viitorul președinte.

Peste 97 de milioane de oameni au votat deja anticipat, la secțiile de vot sau prin corespondență, un semn al interesului electoral ieșit din comun, dar mai ales al temerilor oamenilor care vor să evite aglomerația din ziua votului, din cauza coronavirusului.

Cum decurge ziua alegerilor din SUA?

Secțiile de votare se vor deschide în cele 50 de state americane și Washington DC. Există însă diferențe de fus orar. Totodată, programul variază de la stat la stat.

3 noiembrie, ora 12.00 – ora României

Se deschid secțiile de votare pe coasta de est.

4 noiembrie, ora 1.00 – ora României

Încep să se închidă secțiile de votare.

La 2.30, ora României, se închid secțiile în două state-cheie importante pentru rezultatele finale – Carolina de Nord și Ohio.

La 3.00, ora României, se închid secțiile în alte două state-cheie – Florida și Pennsylvania.

La 4.00, ora României, se închid secțiile în alte trei state-cheie importante – Arizona, Wisconsin, Michigan.

4 noiembrie, ora 6.00 – ora României

Se închid ultimele secții de votare de pe coasta de vest.

Când vom ști numele noului președinte al SUA?

Teoretic, numele noului președinte ar putea fi cunoscut pe 4 noiembrie, dimineață.

În 2008, toată lumea a știut că Barack Obama va fi președinte încă de la ora 6.00, ora României. În cazul alegerilor din 2016, victoria lui Donald Trump a devenit absolut clară în jurul orei 8.35, ora României.

De data aceasta, situația ar putea fi mult diferită.

După închiderea secțiilor, principalele instituții de presă din SUA folosesc un model complex, pe baza sondajelor anterioare, a exit-poll-urilor din ziua votului și a numărătorii parțiale oficiale pentru a estima rezultatul pentru fiecare stat în parte.

Victoria într-un stat sau altul va fi estimată doar în momentul în care aceste instituții de presă sunt absolut convinse că învingătorul desemnat are un avans suficient de mare încât să nu mai fie ajuns din urmă de contracandidat.

Chiar și așa, aceasta este o proiecție, și nu un rezultat final oficial.

Viitorul președinte al SUA va fi cel care va obține victoria în suficiente state pentru a aduna 270 din cei 538 de electori. Nu contează cine va câștiga votul popular, așa cum nu a contat că Hillary Clinton a obținut mai multe voturi în 2016.

De ce ar putea întârzia numărătoarea voturilor?

Zeci de milioane de voturi au fost trimise prin poștă anul acesta, posibil un număr dublu decât cel din 2016, iar acest lucru suprasolicită capacitatea logistică a autorităților.

Odată ajunse la destinație, voturile poștale sunt mai greu de numărat, deoarece fiecare buletin trebuie scos din plic și verificat înainte de a fi validat.

Unele voturi ar putea fi contestate sau chiar anulate din diverse motive, lipsa unei semnături spre exemplu, iar o astfel de chestiune ar putea duce la conflicte juridice între republicani și democrați.

Apoi, fiecare stat are reguli separate pentru numărarea voturilor.

Unele state, precum Florida și Arizona, au început preprocesarea buletinelor sosite prin poștă cu săptămâni înaintea zilei de 3 noiembrie. Altele, precum Wisconsin și Pennsylvania, nu se vor atinge de voturile poștale până în ziua alegerilor, ceea ce înseamnă că numărătoarea se va putea prelungi, o situație delicată, mai ales că acestea sunt state cu electorat indecis, foarte importante pentru rezultatul final.

Și pentru ca situația să fie și mai complicată, alte state, precum Ohio, vor număra și voturile sosite după 3 noiembrie prin poștă, atâta vreme cât acestea au fost expediate până azi.

State în care cele mai multe voturi vor fi numărate în ziua alegerilor:Florida, Georgia, Texas, Carolina de Nord, Ohio

State în care numărătoarea voturilor s-ar putea prelungi după ziua alegerilor: Arizona, Wisconsin, Michigan, Pennsylvania

În aceste condiții, scrie BBC, dacă votul va fi unul strâns și niciunul dintre candidați nu va avea o cale clară spre victorie, am putea aștepta zile sau chiar săptămâni, în cel mai negru scenariu, pentru a afla rezultatul scrutinului. Posibilele dispute juridice ar putea arunca și mai multă incertitudine asupra rezultatului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News