DISCLAIMER. Libertatea publică, la rubrica de opinii, două tipuri de comentarii. Unele aparțin jurnaliștilor din redacție și celelalte, invitaților. Numiți și contributori după tradiția presei democratice, acești invitați sunt oameni cu profesii, convingeri și asocieri politice diferite. Ziarul le oferă o platformă de exprimare, convins că pluralitatea opiniilor și diversitatea ideilor ne ajută pe toți să înțelegem mai bine lumea în care trăim. Textul care urmează, semnat de Laura Ștefănuț, se înscrie în categoria opiniilor de la contributori. Fostă jurnalistă, Laura Ștefănuț oferă consultanță în domeniile de expertiză pentru ”Planul pentru București” al lui Vlad Voiculescu, candidat PLUS la Primăria Capitalei.
De ce este importantă Nevada?
Votul de la Nevada e de obicei un indicator bun pentru ce se întâmplă de “Super Tuesday”, ziua în care au loc cele mai multe alegeri primare din statele americane. Iar victoriile din “Super Tuesday” indică de obicei cine va fi ales candidat la președinție (în cadrul Congreselor din iulie).
Nevada este un stat reprezentativ pentru alegeri fiindcă are o demografie diversă și relevantă: aproape 30% hispanici, aproape 9% afro-americani și 8% asiatici.
Sanders a câștigat votul tuturor categoriilor de vârstă, mai puțin a celor peste 64 de ani. A câștigat majoritatea voturilor de la bărbați și femei, educați sau fără diplome, caucazieni sau latini.
Votul din Nevada a fost o confirmare că Sanders are cele mai mari șanse să ajungă propunerea democraților la prezidențiale.
Cum fac americanii alegerile primare?
Pe scurt: divers. Americanii consideră că alegerile primare sunt cea mai bună metodă pentru a-și selecta candidații la președinție, în speță ai democraților și republicanilor.
Alegerile primare se întind pe parcursul unui an. Voturile pentru candidați se dau în special la urne, dar există și un sistem de “caucus” — adică niște întâlniri fizice în săli unde oamenii se mută dintr-o parte în alta în funcție de candidatul pe care îl susțin (și cineva îi numără). Există mai multe variații când vine vorba de participanții la votul la urnă sau caucus: în unele state pot vota doar membrii partidului, în altele toată lumea, sau doar membrii și independenții.
Votul nu este dat direct candidatului, ci delegaților acestuia — care apoi pot nominaliza ce candidat doresc. Nominalizarea finală are loc la Congresele din vară.
Cine a câștigat dezbaterea de la Nevada?
Dacă Bernie Sanders a câștigat votul, nu același lucru se poate spune despre dezbaterea care l-a precedat.
Dezbaterea de la Nevada a fost una dintre cele mai bune dezbateri politice pe care le-am văzut, iar asta s-a datorat în mare parte performanței candidatei Elizabeth Warren. Este actuală senatoare, fostă profesoară de drept și autoarea a peste 10 cărți, unele best-seller. Candidează cu un o reformă amplă anti-corupție și pentru schimbări sistemice — în special la nivel economic, fiind critică față de corporații și de distribuție inechitabilă a veniturilor. Dintre candidați, este singura care a construit și condus o agenție federală (Consumer Financial Protection Bureau).
În primele 30 de minute ale dezbaterii de la Nevada, campania lui Warren a strând donații de 425.000 de dolari datorită performanței acesteia.
Primul atac de impact al lui Warren a fost față de miliardarul Bloolmerg, pe care l-a acuzat că este “miliardarul care le face pe femei grăsane sau lesbiene cu față de cal”. Apoi a făcut sac de box din Bloomberg, căruia i-a speculat toate defectele: minusurile din perioada cât a fost primar și atitudinea problematică față de femei, un comportament tot mai puțin tolerat de societatea americană, mai ales după mișcarea #metoo.
Bloomberg, deși unul dintre candidații favoriți, a ieșit cel mai șifonat, ca urmare a atacurilor lui Warren.
Nu știm dacă asta l-a afectat în ochii publicului, fiindcă Bloomberg nu a participat la dezbaterea din Nevada.
Cert este că în timpul dezbaterii a părut că Mike Bloomberg a cheltuit cele 400 de milioane de dolari din campanie pentru a deveni sac de box. Cunoscut pentru reformele pozitive din New York și criticat pentru comportament misogin, Bloomberg este candidatul care a investit cel mai mult în campania de primare, din bani personali. A cumpărat 2 miliarde de reclame pe Facebook și Google, ceea ce înseamnă că în fiecare minut rulează pentru acesta vreo 30,000 de reclame.
În timpul dezbaterii, Warren nu l-a atacat pe Bernie Sanders, care nu a performat extraordinar, dar nici nu a făcut greșeli.
Bernie Sanders rămâne lider în sondajele de opinie. Senator, fost primar (Burlington), autor de carte best-seller s-a remarcat încă din 2015 printr-o candidatură anti-establishment. Multe voci au spus că dacă el ar fi candidat împotriva lui Trump în 2016 ar fi avut șanse mai mari decât Hillary, o reprezentantă a “sistemului”, a modului clasic de a face politică. Agenda lui Bernie include teme care au fost preluate în timp de mai mulți democrați, teme precum salarii mai mari, studii superioare gratuite, micșorarea prăpastiei între venituri. Este un puternic promotor al asigurărilor medicale publice (Medicare-for-all) în detrimentul celor private.
Bernie Sanders are un plan puternic și agresiv de acțiuni împotriva schimbărilor climatice, ceea ce îl poziționează la polul opus față de Trump. Dacă va câștiga alegerile și va începe să implementeze planul, este posibil să fim martorii la o schimbare totală de paradigmă în America (pe plan social, economic și politic).
Biden nu a ieșit pe primul loc în niciun stat
Biden a fost o vreme lider în sondajele de opinie și încă ocupă un loc fruntaș, dar pare să continue declinul vizibil de la începutul anului. Pete Buttigieg se poziționează ca o alternativă la Sanders, dar e cu mult în urma acestuia. Probabil că nici el, nici Amy Klobuchar nu se vor clasa între primii trei candidați până la finalul primarelor.
Se conturează tot mai mult scenariul în care democrații vor avea un candidat anti-sistem, un real antipod al lui Trump. Pe de altă parte, Trump este în continuare puternic, mai ales după impeachment-ul eșuat și va fi un candidat greu de doborât.
Dacă va câștiga însă un democrat, cel mai probabil va fi cineva capabil să schimbe fundamental paradigma, așa cum ne-a arătat istoria că americanii sunt capabili să o facă.