În condițiile unei inflații de peste 8%, care îi îngrijorează profund pe americani, și a lipsei de popularitate a președintelui Joe Biden, republicanii sperau într-o victorie majoră la alegerile legislative de marți, una care să le ofere controlul asupra Congresului și să dea o lovitură dură simbolică democraților.

Și nu e ca și cum aceste speranțe au venit din senin. Sondajele și experții au avertizat timp de săptămâni întregi asupra unui iminent „val roșu”, care să îi măture pe democrați.

Cu toate acestea, la câteva ore după închiderea urnelor, miercuri, a devenit clar că „tsunami-ul” pe care îl așteptau republicanii nu s-a materializat.

Controlul Congresului este încă în joc, dar victoria majoră dorită de ei nu a existat. Iar democrații au avut o performanță mai bună decât se așteptau. De ce?

Din punct de vedere istoric, partidul președintelui în exercițiu – în acest caz cel democrat – suferă o înfrângere clară la alegerile de la jumătatea mandatului. Datele oferite de Universitatea din California Santa Barbara sugerează că partidul președintelui în exercițiu a pierdut, în medie, 28 de locuri în Camera Reprezentanților și patru locuri în Senat la fiecare scrutin de acest gen, între 1934 și 2018.

13 români, dați dispăruți în inundațiile din Spania, anunță MAE
Recomandări
13 români, dați dispăruți în inundațiile din Spania, anunță MAE

Justin Buchler, profesor de științe politice la Universitatea Case Western Reserve din Ohio, a declarat pentru BBC că rezultatele anterioare au generat o așteptare „implicită”, care a sugerat că victoria republicană va fi mai mare decât a fost.

„Cred că o mulțime de oameni s-au grăbit cu previziunile lor”, a spus Buchler.

„În general, oamenii fac declarații care nu sunt susținute de cifre, iar fiecare tabără folosește niște stimulente pentru un pic de încurajare. Cred că una dintre lecțiile alegerilor recente a fost aceea că ar trebui să fim un pic mai precauți cu privire la acest tip de predicții. Oamenii nu au învățat această lecție”, a spus expertul

Economia a fost principala preocupare, dar alte chestiuni au fost relevante

Inflația și economia s-au aflat în fruntea listei de preocupări ale alegătorilor, un lucru relevat de sondaje lună după lună, dar în cele din urmă s-au dovedit a nu fi atât de dăunătoare pentru democrați pe cât se temuseră aceștia, scrie BBC.

Analiștii cred că acest deznodământ poate reflecta faptul că economia, deși afectată, a rămas relativ sănătoasă. Costul vieții este într-adevăr în creștere și afectează gospodăriile, dar creșterea economică a continuat, iar șomajul rămâne scăzut.

Guvernul vrea să înlocuiască sobele tradiționale ale românilor cu pompe de căldură. „Costurile sunt enorme”, spun specialiștii
Recomandări
Guvernul vrea să înlocuiască sobele tradiționale ale românilor cu pompe de căldură. „Costurile sunt enorme”, spun specialiștii

„Oamenii nu iubesc economia, dar nu sunt concediați, ceea ce a permis ca alte probleme, precum avortul, imigrația, «marea minciună» (cu privire la furtul alegerilor) a dreptei, să domine ultimele săptămâni ale campaniei”, a explicat Chris Jackson, vicepreședinte al institutului Ipsos și specialist în sondaje.

Într-adevăr, un sondaj efectuat la ieșirea de la urne pentru CNN – și publicat în noaptea alegerilor – a relevat că, în vreme ce o treime dintre alegători sunt îngrijorați de inflație, 27% dintre ei spun că accesul la avort reprezintă o temere majoră.

Analiștii spun că această temere a împins mulți alegători să iasă la vot cu scopul de a vota pentru candidații democrați, care au promis că vor proteja dreptul la avort, spre deosebire de republicani.

Îngrijorările legate de economie reflectă, de asemenea, polarizarea țării.

În timp ce și opiniile democraților au devenit mai sumbre în acest an, aceștia tind să rămână mai optimiști decât republicanii și independenții, clasând astfel de preocupări economice în urma altor probleme, cum ar fi schimbările climatice, rasismul și avortul.

Amenințarea reprezentată de Donald Trump pentru mulți oameni a menținut aceste probleme în viață și a contribuit la motivarea bazei democrate, care a ieșit la vot.

Câți bani au cheltuit principalii candidați la președinție pe Facebook și Instagram pentru promovare în precampania electorală
Recomandări
Câți bani au cheltuit principalii candidați la președinție pe Facebook și Instagram pentru promovare în precampania electorală

„Ceea ce putem spune este că, în acest ciclu electoral, republicanii – și în special republicanii lui Trump – nu au putut să se abată din drumul lor și să lase lucruri precum inflația sau economia să domine discuția, ceea ce, probabil, i-ar fi propulsat spre câștiguri mai mari”, a spus Jackson.

Democrații au ieșit la vot, mulți dintre ei tineri

Datele inițiale sugerează că prezența la urne a fost în mai multe regiuni ale țării la un nivel istoric pentru un scrutin de la jumătatea mandatului – un fapt pe care unii îl atribuie, în parte, unei baze democrate care a fost impulsionată de tinerii motivați de probleme precum drepturile reproductive.

„Alegătorii din generația Z chiar s-au prezentat la vot”, a declarat pentru BBC Jon Taylor, profesor de științe politice la Universitatea din Texas – San Antonio.

„Dacă Curtea Supremă nu ar fi răsturnat Roe vs Wade în iunie (anulând dreptul constituțional la avort), democrații nu ar fi avut acest argument pentru a motiva alegătorii, având în vedere dinamica problemelor legate de criminalitate, imigrație sau inflație. De fapt, i-a ajutat pe democrați să evite acel val roșu”, a concluzionat expertul.

Printre tinerii care s-au simțit obligați să se prezinte marți la vot s-a numărat Jack Pribble, un student de 19 ani, care a declarat pentru BBC că se teme că răsturnarea dreptului constituțional la avort ar putea pune sub semnul întrebării alte drepturi.

„Sunt homosexual, iar hotărârea privind avortul este un indiciu al modului în care politicile americane devin represive”, a declarat Pribble.

Activiștii civici s-au declarat într-adevăr îngrijorați de faptul că abolirea dreptului constituțional la avort ar putea fi urmată de alte decizii ale unei Curți Supreme dominate de conservatori, inclusiv unele care să restrângă drepturile comunității LGBT spre exemplu.

Pe de altă parte, unii republicani au declarat în mod explicit că rezultatul mediocru a fost cauzat și de eșecul partidului lor de a aduce alegătorii la vot în număr adecvat.

„Republicanii și independenții au rămas acasă”, a scris pe Twitter Mayra Flores, o reprezentantă republicană din Texas, care a fost detronată de adversarul său democrat, Vicente Gonzalez, la doar câteva luni după ce a câștigat alegerile speciale din iunie.

„Nu vă plângeți de rezultate, dacă nu ați încercat să vă faceți partea voastră”, a spus ea.

Un referendum cu privire la Donald Trump

Alegerile au fost considerate de unii comentatori drept un test al influenței lui Donald Trump asupra Partidului Republican.

Iar Jon Taylor, de la Universitatea din Texas, a sugerat că mulți alegători nehotărâți ar fi putut decide să voteze tocmai pentru a submina această influență.

„Există un motiv să spunem că (scrutinul) acesta a fost și un referendum cu privire la Donald Trump”, a spus el pentru BBC.

„Și dacă vă uitați la candidații pe care i-a susținut, în special la negaționiștii alegerilor care au candidat pentru poziții de guvernator, senator sau secretar de stat, mulți dintre ei au pierdut. Chiar dacă a obținut câteva victorii, nu este ca și cum ar fi extins vreun fel de bază sau majoritate republicană”, a observat Taylor.

Evaluarea lui Taylor a fost împărtășită de Alex Heide, un alegător de 31 de ani, din Georgia, până acum nehotărât, care a declarat că a fost „foarte descurajat” de faptul că Trump l-a susținut pe candidatul republican Herschel Walker.

„Nu sunt de acord cu democrații în toate privințele”, a declarat alegătorul din Georgia pentru BBC înainte de a vota. „Dar simt că sunt semnificativ mai stabili decât platforma republicană”, a adăugat el.

Și se pare că suficienți republicani au aceeași opinie, asta ținând cont de criticile care l-au țintit pe fostul președinte după scrutin.

„Republicanii l-au urmat pe Donald Trump de pe marginea unei stânci”, a declarat într-un interviu David Urban, un vechi consilier al lui Trump.

Fostul reprezentant Peter King, un republican din Long Island care l-a susținut mult timp pe Trump, a avut o poziție similară. „Cred ferm că el nu ar trebui să mai fie imaginea Partidului Republican”, a spus acesta.

Corul de critici la adresa lui Trump, care s-a derulat la Fox News și pe rețelele sociale pe tot parcursul zilei, a arătat că acesta se află într-un punct extrem de vulnerabil, într-un moment în care spera că își poate anunța o nouă candidatură la prezidențiale, scrie New York Times.

Cu toate acestea, Trump și-a construit o bază loială printre alegătorii republicani, iar oficialii partidului au avertizat că este prea devreme pentru a spune dacă acesta va suferi serios de pe urma semieșecului electoral.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Descoperirea ciudată făcută de o femeie care se plimba pe plajă. „Nu am mai văzut niciodată așa ceva”. FOTO și VIDEO
Știrileprotv.ro
Descoperirea ciudată făcută de o femeie care se plimba pe plajă. „Nu am mai văzut niciodată așa ceva”. FOTO și VIDEO
Wow! Cum arăta vila de lux a Oanei Zăvoranu, evaluată la peste 1 milion de euro: lumini la wc, televizor în baie, oglinzi peste tot, și asta nu-i nimic! Doar în filme mai vezi așa ceva! IMAGINI UNICE
Viva.ro
Wow! Cum arăta vila de lux a Oanei Zăvoranu, evaluată la peste 1 milion de euro: lumini la wc, televizor în baie, oglinzi peste tot, și asta nu-i nimic! Doar în filme mai vezi așa ceva! IMAGINI UNICE
Singura zodie care nu se înțelege cu nimeni!
Libertateapentrufemei.ro
Singura zodie care nu se înțelege cu nimeni!
Orașul din România în care oamenii sunt sfătuiți să stea cât mai puțin afară. ”Plouă efectiv cu cenușă”
FANATIK.RO
Orașul din România în care oamenii sunt sfătuiți să stea cât mai puțin afară. ”Plouă efectiv cu cenușă”
Valentina Pelinel, după 6 ani de căsnicie cu Cristi Borcea: „Am ajutor, așa este, însă eu sunt cea care se ocupă în cea mai mare parte de tot”
GSP.RO
Valentina Pelinel, după 6 ani de căsnicie cu Cristi Borcea: „Am ajutor, așa este, însă eu sunt cea care se ocupă în cea mai mare parte de tot”
Cinci zodii vor avea parte de cele mai bune două luni din viață. Vor renaște din propria cenușă, perioadă de aur pentru Tauri și Fecioare
FANATIK.RO
Cinci zodii vor avea parte de cele mai bune două luni din viață. Vor renaște din propria cenușă, perioadă de aur pentru Tauri și Fecioare
Filmul de pe Netflix care a înnebunit mapamondul. A fost vizionat de peste 13 milioane de ori, în doar câteva zile. Toată lumea vorbește despre el!
Unica.ro
Filmul de pe Netflix care a înnebunit mapamondul. A fost vizionat de peste 13 milioane de ori, în doar câteva zile. Toată lumea vorbește despre el!
Laurențiu Reghecampf, executat silit. Decizia judecătorilor
Financiarul.ro
Laurențiu Reghecampf, executat silit. Decizia judecătorilor
Un escroc care sărea intenţionat în faţa maşinilor şi le cerea şoferilor 1.000 de lei a ajuns în comă şi cu dosar penal
Observatornews.ro
Un escroc care sărea intenţionat în faţa maşinilor şi le cerea şoferilor 1.000 de lei a ajuns în comă şi cu dosar penal
Horoscop 31 octombrie 2024. Peștii s-ar putea să se simtă luați pe sus de viteza cu care se succed anumite situații și să fie surprinși
HOROSCOP
Horoscop 31 octombrie 2024. Peștii s-ar putea să se simtă luați pe sus de viteza cu care se succed anumite situații și să fie surprinși

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI