Recep Tayyip Erdogan conducea luni după-amiază, cu un avans de câteva puncte procentuale, un scrutin prezidențial foarte disputat, sfidând sondajele de opinie de dinaintea votului, care sugerau că rivalul său Kemal Kiricdaroglu este în avantaj.

După o campanie tensionată care a alimentat speranțele opoziției, Erdogan era creditat cu 49,4% din voturi în cursa prezidențială, înaintea lui Kilicdaroglu, care a adunat doar 44,9%, potrivit rezultatelor oficiale preliminare, rezultate ce sugereau tot mai clar că lupta intră în turul doi de scrutin, pe 28 mai.

Alegerile au atras un număr impresionant de alegători, peste 88%, potrivit datelor preliminare, un posibil semn al încrederii turcilor în democrația lor, dar și al tensiunilor care au divizat țara.

Dincolo de faptul că Erdogan a acumulat un avans de peste două milioane de voturi față de Kilicdaroglu în cursa prezidențială, coaliția de dreapta a președintelui pare să fie pe cale să câștige din nou majoritatea absolută în alegerile parlamentare.

Și, în vreme ce Erdogan se vede totuși nevoit să lupte în turul doi, analiștii au remarcat performanța președintelui, sugerând că acesta are acum prima șansă la câștigarea alegerilor.

„Erdogan a depășit masiv așteptările (iar) Kilicdaroglu a dezamăgit. Avantajul pare să fie de partea lui Erdogan în al doilea tur. El are un impuls și va exploata diviziunile care vor apărea acum probabil în opoziție”, a explicat Timothy Ash, strateg la BlueBay Asset Management, citat de Financial Times.

Erdogan și-a mobilizat cu succes baza electorală

Analistul politic Ali Carkoglu a declarat și el pentru Al Jazeera că Erdogan este în avantaj în perspectiva turului doi, mulțumită în special alegătorilor săi conservatori fideli.

„Erdogan și-a menținut baza de susținere în centrul Anatoliei, deși a pierdut ceva susținere în sud-est. De asemenea, și-a menținut un anumit nivel credibil de susținere și în marile orașe”, a spus analistul.

„A avut mult succes și în regiunile afectate de cutremur. Unii oameni consideră că este surprinzător, dar se pare că a livrat ceea ce se așteptau de la el și promite că va livra și mai bine în urma alegerilor”, a completat Carkoglu.

Teoretic, lucrurile stăteau destul de prost pentru Erdogan. O criză economică dureroasă provocată, potrivit analiștilor, de politicile șefului statului, a erodat economiile turcilor și a descurajat investitorii străini.

Presiunile legate de costul vieții, un cutremur devastator care a ucis peste 50.000 de persoane în februarie și nemulțumirea față de stilul autoritar de guvernare al președintelui au revigorat opoziția, care considera că se află în cel mai bun moment pentru a obține în cele din urmă victoria.

Speranțele opoziției nu au fost neapărat greșite. Simplul fapt că șeful statului a fost împins în turul doi de scrutin este un pas fără precedent – și o ilustrare a sprijinului de care s-a bucurat Kilicdaroglu.

Dar Erdogan și-a mobilizat din nou baza sa electorală, încă recunoscătoare pentru reformele economice și sociale din anii 2000, răsplătind-o și de data aceasta cu cadouri și creșteri generoase salariale menite să compenseze măcar pe termen scurt efectele inflației, scrie Financial Times.

A ajutat de asemenea abilitatea președintelui de a se concentra pe chestiuni divizive, inclusiv pe cooperarea tacită a opoziției cu un partid prokurd, pe care șeful statului și naționaliștii îl acuză de legături cu terorismul.

Alegerile parlamentare simultane au oferit alianței de dreapta a lui Erdogan o majoritate confortabilă, ceea ce îl va ajuta să își păstreze controlul strâns asupra economiei și a altor aspecte ale vieții, dacă va câștiga în turul doi.

În plus, controlul în parlament, au spus analiștii, îl va ajuta pe Erdogan în campania pentru turul al II-lea de scrutin, oferindu-i posibilitatea de a promite populației stabilitate.

Președintele și alianța sa politică s-au impus în zonele lovite de cutremur

Harta electorală arată că Kilicdaroglu l-a depășit pe Erdogan în aproximativ 30 de circumscripții la alegerile prezidențiale, în principal cele din zonele în care Partidul Republican al Poporului (CHP), al candidatului opoziției, se bucură deja de o popularitate semnificativă, cum ar fi coasta Mării Egee, unele regiuni sudice ale țării și marile orașe.

Harta electorală a prezidențialelor. Erdogan, cu portocaliu, s-a impus în Anatolia și în general în mare parte din centrul țării, inclusiv în multe din zonele lovite de cutremur. Kilicdaroglu, cu roșu, a câștigat coasta de vest, mai liberală, Ankara și sud-estul dominat de kurzi. Sursa: Haberler.com/cifre oficiale electorale

În special, Kilicdaroglu a obținut o cotă substanțială de voturi în sud-estul Turciei, care cuprinde provincii cu o populație predominant kurdă și unde partidul de stânga Yesil Sol a obținut majoritatea mandatelor parlamentare. Mesajul său împăciuitor a rezonat puternic în rândul alegătorilor kurzi, nemulțumiți în prezent de politica agresivă a lui Erdogan.

Deși votul kurd a fost prezentat ca fiind factorul determinant în aceste alegeri – iar rezultatele sugerează că acesta rămâne o parte crucială a coaliției electorale a lui Kilicdaroglu – analiștii spun că alianța opoziției va trebui să câștige mai mulți alegători de dreapta pentru a-l învinge pe Erdogan în turul doi.

Kilicdaroglu a câștigat în cele trei mari orașe, dar victoriile din Istanbul și Ankara nu au fost atât de clare pe cât se aștepta. Sursa: Haberler.com/cifre oficiale electorale

Liderul opoziției s-a impus de asemenea în cele mai mari trei orașe ale țării, Istanbul, Ankara și Izmir, deși ar fi avut nevoie de victorii mai clare în primele două.

În acest timp, excluzând marile orașe, Erdogan pare să fi obținut o proporție constant mai mare de voturi decât Kilicdaroglu în întreaga Anatolie, într-un total de 51 de provincii, inclusiv în orașele Bursa și Konya.

Unele dintre aceste victorii au fost decisive, iar provincia Kahramanmaraș, care a fost grav afectată de cutremurele de la începutul acestui an, este un indicator în acest sens, oferindu-i lui Erdoğan 70% din voturi, în contrast cu cele 22% ale lui Kilicdaroglu.

Rezultatele raportate de agenția de stat Anadolu au arătat de fapt că partidul lui Erdogan a dominat în regiunea afectată de cutremur, câștigând 10 din 11 provincii, în ciuda criticilor privind răspunsul lent al guvernului lui Erdogan la catastrofă și al celor privind incapacitatea autorităților de a impune regulile esențiale în construcții, scrie Associated Press.

Acuzațiile opoziției și rolul candidatului naționalist în al doilea tur

Erdogan a evitat să-și declare victoria peste noapte, dar într-un discurs bătăios și uneori ironic a atacat opoziția și s-a arătat încrezător că va triumfa, chiar dacă va avea nevoie de un al doilea tur de scrutin.

De partea cealaltă, rivalul Kemal Kilicdaroglu a avut la rândul său un ton sfidător, a sugerat că Erdogan nu a obținut totuși ce și-a dorit – victoria din primul tur – și și-a asigurat susținătorii că el este cel care se va impune pe 28 mai.

A fost o noapte complicată. În timpul procesării voturilor, aliații lui Kilicdaroglu au acuzat agenția publică de presă că transmite distorsionat rezultatele, susținând că reprezentanții puterii încearcă astfel să „înșele” publicul prin umflarea poziției temporare a lui Erdogan.

Mai mult, opoziția a susținut în mod repetat că Kilicdaroglu se află semnificativ în fața lui Erdogan, numai pentru a atenua în cele din urmă obiecțiile, pe măsură ce numărarea voturilor a avansat și a arătat un alt rezultat.

Unii comentatori turci de pe rețelele sociale, inclusiv critici ai lui Erdogan, au sancționat aceste acuzații care, au spus ei, s-au dovedit în cele din urmă nejustificate.

La fel de vocal precum cei doi candidați a fost al treilea candidat, ultranaționalistul Sinan Ogan, care a obținut 5,2%, un scor mai mare decât ar fi așteptat analiștii, și are acum un rol de arbitru al alegerilor din turul doi.

Ogan a declarat că este deschis la negocieri atât cu Erdogan, cât și cu Kilicdaroglu. Dar politicianul naționalist a spus că orice înțelegere ar fi condiționată de marginalizarea principalei mișcări prokurde, care a câștigat locuri în parlament – un electorat de care Kilicdaroglu are nevoie.

Ogan a mai observat printre altele că opoziția nu a reușit să îi convingă pe alegătorii de dreapta, un lucru subliniat și de analiști.

Este posibil ca alegătorii turci să nu acorde prioritate politicii externe la urnele de vot, dar decizia lui Erdogan de a intensifica retorica naționalistă în timpul campaniei pare să fi dat roade, atât pentru el, cât și pentru alianța sa parlamentară conservatoare, a observat New York Times.

În timpul campaniei, Erdogan a adus o navă de război la Istanbul, pentru ca alegătorii să o viziteze. El și-a intensificat criticile la adresa Statelor Unite, afirmând chiar în ajunul alegerilor că președintele Biden încearcă să îl răstoarne.

De asemenea, Erdogan și membrii partidului său au acuzat în mod deschis opoziția de cooperare cu teroriștii, deoarece au primit sprijinul principalului partid prokurd din Turcia.

 
 

Urmărește-ne pe Google News