Rivalul președintelui Recep Tayyip Erdogan în cursa prezidențială din Turcia a acuzat miercuri guvernul că a permis intrarea în țară a 10 milioane de imigranți „ilegali” și a cerut alegătorilor să vină la urne pentru a-și apăra patria. Kemal Kilicdaroglu a adoptat astfel un discurs naționalist și antimigrație mai dur, înaintea celui de-al doilea tur de scrutin din 28 mai, observă Reuters.
Kilicdaroglu, candidatul unei alianțe de opoziție formată din șase partide, a venit pe locul doi, la aproximativ cinci puncte procentuale în urma lui Erdogan, în primul tur al alegerilor prezidențiale desfășurate duminică, contrazicând astfel estimările sondajelor de opinie și speranțele criticilor actualului șef al statului.
Președintele Partidului Republican al Poporului (CHP) a obținut doar 44,9%.
În acest timp, Erdogan a fost la mică distanță de pragul de 50% necesar pentru a câștiga detașat în competiția prezidențială, iar partidul său conservator Justiție și Dezvoltare (AKP) și aliații săi naționaliști au obținut o majoritate parlamentară confortabilă în alegerile de duminică.
Un al treilea candidat, naționalistul Sinan Ogan, a obținut 5,17% din voturi la prezidențiale și se așteaptă ca atât Erdogan, cât și Kilicdaroglu să-i solicite sprijinul în cadrul negocierilor din această săptămână.
Este unul dintre motivele pentru care liderul opoziției a adoptat retorica naționalistă mai dură.
„Nu ne vom abandona patria în fața acestei mentalități care a permis ca 10 milioane de migranți ilegali să vină printre noi”, a declarat el, într-o înregistrare video postată miercuri pe Twitter, avertizând că numărul migranților ar putea ajunge la 30 de milioane.
„Cei care își iubesc patria, veniți la urne”, a adăugat Kilicdaroglu.
Imigranții din Turcia, ținta tot mai multor atacuri
Liderul opoziției, scrie Reuters, nu a furnizat nicio dovadă cu privire la numărul de migranți. Turcia găzduiește într-adevăr cea mai mare populație de refugiați din lume, de aproximativ patru milioane de persoane, potrivit cifrelor oficiale.
Anul acesta, autoritățile turce au depistat deja aproape 50.600 de migranți ilegali, după ce în 2022 au reținut aproximativ 285.000, potrivit datelor Ministerului de Interne.
Videoclipul cu tentă naționalistă al lui Kilicdaroglu sugerează că și campania sa se îndepărtează de poziția mai moderată inițială.
De asemenea, declarația ar putea fi văzută ca un apel la susținătorii lui Ogan, care a făcut campanie pentru expulzarea migranților, inclusiv a celor aproximativ 3,6 milioane de sirieni strămutați de război în sud.
Sirienii și alți migranți și refugiați care trăiesc în Turcia s-au confruntat deja în ultimii ani cu un climat din ce în ce mai ostil.
Publicația de limbă engleză Duvar scrie și ea că Kilicdaroglu va recurge la un discurs mai dur împotriva refugiaților în următoarele două săptămâni, pentru a atrage voturi naționaliste. De asemenea, el se va adresa în special tinerilor.
La alegerile parlamentare care au avut loc tot duminică, grupările naționaliste și extremiste au adunat în total în jur de 22% din voturi.
În clipul video difuzat miercuri, Kilicdaroglu l-a acuzat, de asemenea, pe Erdogan că a cooperat cu rețeaua gulenistă pe care Ankara a acuzat-o că a orchestrat o tentativă de lovitură de stat în 2016. Rețeaua este clasificată în Turcia drept „organizație teroristă”.
Erdogan este favorit înaintea turului doi
Erdogan, care are prima șansă în turul doi al prezidențialelor, a declarat la rândul său că numai el poate asigura stabilitatea în Turcia, care se confruntă cu o criză a costului vieții, o inflație în creștere și cu efectele cutremurelor devastatoare din februarie.
În campania electorală, președintele a jucat din plin cartea naționalistă, acuzându-l pe Kilicdaroglu că este o marionetă a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizația catalogată drept teroristă care a dus un război de 30 de ani împotriva statului turc.
„Poporul meu nu va preda această țară unui președinte care a primit sprijin de la Qandil”, a declarat Erdogan, referindu-se la taberele PKK din nordul Irakului vecin.
Șeful statului l-a atacat pe Kilicdaroglu din cauza sprijinului oferit acestuia de alegătorii kurzi – și de partidul pro-kurd Yeșil Sol (Partidul Stângii Verzi, YSP).
YSP, care este al treilea partid ca mărime din noul parlament, după AKP-ul lui Erdogan și CHP-ul lui Kilicdaroglu, a negat legăturile cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizația catalogată drept teroristă care luptă împotriva statului turc din 1984.
Mehmet Ali Kulat, președintele companiei de sondaje MAK, a declarat însă pentru Reuters că, pentru mulți turci, opoziția nu pare suficient de dură în privința „terorismului”.
Unii alegători au considerat că opoziția a interpretat greșit preferințele politice ale celor mai tineri alegători din Turcia.
„Naționalismul este în creștere, în special în rândul tinerilor”, a declarat pentru Washington Post Mehmet Yildiz, un bărbat de 31 de ani, care lucrează în domeniul bancar.
„Tinerii cred că sirienii și afganii le fură oportunitățile”, a spus el, referindu-se la retorica antimigrație care a fost un element de bază al campaniilor naționaliștilor.
Yildiz a declarat că singura speranță pentru Kilicdaroglu, pe care îl susține, este să „acționeze naționalist pentru turul doi”. În acest moment, el „se comportă ca un liberal de stânga”.
Erdogan își consolidează sprijinul în zonele lovite de cutremur
Pierderea de teren în fața naționaliștilor nu este singura problemă a opoziției.
Erdogan și partidul său s-au impus, după cum au arătat sondajele, în majoritatea provinciilor afectate de cutremurele devastatoare din februarie. Asta în ciuda criticilor care au acuzat răspunsul întârziat al autorităților după catastrofă, precum și lipsa de măsuri de siguranță care să prevină prăbușirea clădirilor.
Mehmet Ali Kulat a observat că majoritatea alegătorilor din cele 11 provincii afectate de cutremure l-au sprijinit pe Erdogan, deoarece au considerat că acesta este cel mai bine plasat pentru a reconstrui orașele devastate.
Erdogan a declarat, de altfel, că se va deplasa în zilele următoare în zonele afectate de cutremur pentru a se întâlni cu oamenii. Susținătorii opoziției, a remarcat el, i-au „insultat” pe supraviețuitorii cutremurului după scrutin din cauza preferințelor lor politice.
„Acest lucru este foarte, foarte greșit”, a spus el.
Separat, miercuri, CHP a declarat că a depus o serie de plângeri privind suspiciuni de nereguli la mii de urne de vot în cadrul alegerilor. Oficialii partidului au admis însă că este puțin probabil ca obiecțiile să modifice rezultatul general al votului prezidențial.
seaman651 • 18.05.2023, 19:48
Erdogan a permis intentionat migratia, pentru a-i folosi pe migranti ca arma/santaj impotriva vestului. Nicio diferenta intre Erdogan si Lukasenko.