Rivalul lui Recep Tayyip Erdogan în alegerile prezidențiale din Turcia de duminică, Kemal Kilicdaroglu, a avut parte de un impuls electoral semnificativ, joi, când un alt candidat al unui partid mic s-a retras brusc din cursă, sondajele sugerând acum că victoria opoziției este ceva mai clară.
Retragerea din cursă a lui Muharrem Ince, unul dintre cei patru candidați la președinție, care era creditat cu 2,2% în sondaje, reprezintă un avantaj pentru liderul opoziției și pare să îl aducă mai aproape de o victorie.
Principalul indice bursier al Turciei a urcat cu 6% după ce Ince a făcut anunțul șocant al retragerii în fața sediului partidului său din Ankara. Piețele financiare sunt pe muchie de cuțit, având în vedere că Kilicdaroglu s-a angajat să reformeze politicile economice neortodoxe ale lui Erdogan, scrie Reuters.
Un ultim sondaj realizat de institutul Konda a arătat că sprijinul pentru Erdogan se situează la 43,7%, în vreme ce Kilicdaroglu este creditat cu 49,3%. Asta sugerează că liderul opoziției nu se va impune din primul tur, iar alegerile se vor prelungi cu o a doua rundă, pe 28 mai.
De notat însă că sondajul a fost realizat pe 6-7 mai, deci înainte de anunțul lui Ince. „Posibilitatea ca Kemal Kilicdaroglu să câștige a crescut odată cu retragerea lui Ince. Nu aș fi surprins dacă el ar obține 51%”, a declarat Bekir Agirdir, managerul Konda, pentru site-ul de știri T24, după anunț.
Rezultatele sondajului Konda au fost în mare parte în concordanță cu cifrele sugerate de alte sondaje, care îl dădeau în avantaj pe Kilicdaroglu, liderul Partidul Republican al Poporului (CHP) și reprezentantul opoziției unite.
O sinteză a sondajelor de opinie din Turcia din ultima perioadă realizată de Politico – de asemenea înainte de retragerea lui Ince – sugerează într-adevăr că Kilicdaroglu are șanse să atingă sau să depășească pragul de 50% din voturi încă in primul tur și că se va impune în orice caz în al doilea tur.
Sondajul Konda a mai arătat că un al patrulea candidat la președinție, Sinan Ogan, este creditat cu 4,8% din voturi. Analiștii Konda au subliniat că, asemenea susținătorilor lui Ince, majoritatea alegătorilor lui Ogan înclină să voteze pentru Kilicdaroglu într-un eventual al doilea tur de scrutin.
O majoritate care dorește schimbarea
Ince a atras criticile multora dintre susținătorii lui Kilicdaroglu în timpul campaniei, aceștia acuzându-l că va diviza votul opoziției. Referindu-se chiar la aceste afirmații, joi, Ince a declarat că se retrage inclusiv pentru ca opoziția să nu aibă o scuză pentru pierderea alegerilor și să nu poată da vina pe el.
Dar mulți analiști sunt de acord că tendința vizibilă din țară este oricum cea de înlăturare a lui Erdogan.
Șeful statului este considerat vinovat pentru criza economică și pentru inflația care a pulverizat economiile multor turci, în vreme ce numeroși alegători spun că guvernul nu a făcut suficient pentru a-i ajuta pe supraviețuitorii cutremurelor devastatoare din februarie.
Liderul opoziției îl acuză de asemenea pe Erdogan că ia decizii de unul singur și a promis alegătorilor că Turcia se va întoarce la o democrație parlamentară.
La un miting organizat vineri la Ankara, Kilicdaroglu le-a spus susținătorilor săi că scrutinul de duminică este cea mai bună oportunitate de a recupera puterea din mâinile unui președinte autoritar care a subminat parlamentul, scrie BBC.
Și mulți alegători sunt de acord. „Nu există niciun dubiu că Erdogan se confruntă cu o majoritate care dorește schimbarea – și această majoritate include și persoanele tinere”, a explicat Asli Aydintasbas, cercetătoare la think-tank-ul Brookings Institution.
„Singura întrebare este dacă oamenii cred că Kilicdaroglu este acel agent al schimbării”, a spus ea, citat de Reuters.
„Indiferent dacă va câștiga cu greu sau nu, simt că era Erdogan s-a încheiat”, a adăugat Aydintasbas. „Societatea turcă este pregătită să meargă mai departe. Și, din păcate, președintele Erdogan nu lasă în urmă un model de guvernare instituțională”, a mai spus ea.
Un parlament fără majoritate clară
Ce mai poate face Erdogan? Hakan Akbas, director general al Strategic Advisory Services, o companie de consultanță politică cu sediul la Istanbul, a declarat că actualul șef al statului urmărește acum să ajungă în turul doi de scrutin.
„Având în vedere cutremurele și criza economică, acesta ar fi totuși un succes pentru el”, a spus pentru Reuters analistul, care a subliniat că, în aceste condiții, rezultatele alegerilor parlamentare, care au loc tot duminică, contează foarte mult.
În cazul în care va exista un parlament fără majoritate, Erdogan ar putea să se prezinte într-un eventual tur secund de scrutin drept omul cu expriență care va aduce stabilitate.
Sondajul Konda a arătat că sprijinul pentru alianța de guvernare a lui Erdogan, construită în jurul Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP), se situează la 44%, cu câteva puncte procentuale în fața principalei alianțe de opoziție, creditate cu 39,9%.
Se așteaptă ca partidul prokurd HDP, care îl susține pe Kilicdaroglu la președinție, să joace un rol decisiv.
Konda a arătat că HDP, care candidează sub stindardul unui alt partid, din cauza amenințării unei interdicții judecătorești, și aliații săi de stânga sunt creditați cu 12,3% din voturi. Acest lucru i-ar lăsa pe Erdogan și pe aliații săi în minoritate.
Mazavalt • 13.05.2023, 12:53
Sondajul este facut in Turcia. Ce spun insa turci din exterior stie cineva? Intreb pentru un prieten VIP. Comunitatea turca din exterior depaseste cred 10 milioane... Banuiesc ca au un cuvant de spus si ei :))
Rahan5 • 13.05.2023, 15:08
Mazavalt • 13.05.2023, 12:53
Sondajul este facut in Turcia. Ce spun insa turci din exterior stie cineva? Intreb pentru un prieten VIP. Comunitatea turca din exterior depaseste cred 10 milioane... Banuiesc ca au un cuvant de spus si ei :))
Catre @Mazavalt. Vorbesti aiureli !. 10 milioane de turci in afara granitelor Turciei ?. Pe azeri i-ai numarat ?, dar pe turcmenii din Turcmenistan ?, dar pe gagauzii din Basarabia ?, dar pe secuii din Harghita si Covasna ? s.a.m.d.
Mazavalt • 13.05.2023, 12:51
"Piețele financiare sunt pe muchie de cuțit, având în vedere că Kilicdaroglu s-a angajat să reformeze politicile economice neortodoxe ale lui Erdogan, scrie Reuters." Banuiesc ca stirile circula mai greu sau creiele infierbantate incep sa dea rateuri. De o verme incoace, cam de circa 600 de ani, Turcia este tara MUSULMANA
andrei.v.c • 13.05.2023, 15:58
Mazavalt • 13.05.2023, 12:51
"Piețele financiare sunt pe muchie de cuțit, având în vedere că Kilicdaroglu s-a angajat să reformeze politicile economice neortodoxe ale lui Erdogan, scrie Reuters." Banuiesc ca stirile circula mai greu sau creiele infierbantate incep sa dea rateuri. De o verme incoace, cam de circa 600 de ani, Turcia este tara MUSULMANA
Îți dau seama de nivelul de intelect al băiatului de mai sus (posibil trol) când crede că ortodox face referire la religie.