UPDATE ora 13.58: De asemenea, întrebată dacă este clară decizia în USR că partidul va avea propriul candidat la prezidențiale și este deschis la alianțe pentru susținerea acestuia, Elena Lasconi a precizat că este „o persoană a dialogului”.

„Am văzut, de exemplu, că și liderii PNL și-ar dori să discute cu USR, eu sunt deschisă la dialog cu toată lumea, însă nu se va întâmpla sub nicio formă să ia Elena Lasconi o decizie de alianță. Așteptăm ziua de sâmbătă, adică mai degrabă ziua de duminică, în care să avem și un Birou Național nou și doar în urma consultărilor cu colegii mei din Biroul Național, cu consultarea Comitetului politic și cu consultarea colegilor mei care sunt în filialele din țară, pentru că e foarte important să nu fii pus în situația în care să ai o alianță făcută pe genunchi și să ți se comunce la telefon sau să afli de la televizor că ești într-o alianță politică”, a mai spus Elena Lasconi.

De asemenea, președinta aleasă a USR a afirmat că, din punctul său de vedere, este exclus ca partidul să sprijine un candidat din afară la prezidențiale, întrebată în legătură cu o posibilă susținere a lui Nicolae Ciucă în cursa pentru Palatul Cotroceni.

Video: Cristian Otopeanu / Libertatea

UPDATE 13.40: Întrebată dacă își va asuma și candidatura la alegerile prezidențiale, a răspuns: „Da, o să îmi candidatura pentru că pe 29 o să avem congres. În USR funcționează democrația și probabil că o să avem mai mulți candidați care își doresc să devină candidatul USR-ului pentru funcția supremă în stat, iar eu îmi voi depune această candidatură pentru sâmbătă. Trebuie să o fac cel târziu mâine”.

UPDATE 13.36: „Le mulțumesc colegilor mei pentru încrederea acordată prin vot. De astăzi începe reconstrucția USR și vom lucra mai uniți și mai determinați ca niciodată pentru în joc este pierderea democrației din România”, a spus noua președintă a USR, Elena Lasconi.

„Concentrarea puterii în mâinile unor partide învechite în rele și mimarea că ar consulta populația din patru în patru ani le-au adus românilor doar dispreț. (…) A dus la slăbirea statului. Puterea poporului înseamnă putere în fiecare zi nu doar o dată la patru ani. (…) Așa cum e într-un oraș când câștigi primăria cu majoritate, reprezinți după alegeri fiecare cetățean al acelui oraș. Așa o să fac și în USR”, a completat ea.

***

Circa 25.000 de membri au fost așteptați la vot în primul tur, însă doar în jur de jumătate dintre membri și-au exprimat opțiunea. Potrivit datelor comunicate de deputatul Ionuț Moșteanu, pentru Lasconi au votat 7.701 (68,14%) dintre membrii USR, dintr-un total de 11.333 de vorturi exprimate.

Patru candidați au rămas în lupta pentru șefia formațiunii, după ce doi s-au retras chiar înainte de primul tur pentru funcția de președinte al partidului. Favorită a fost Elena Lasconi, care a câștigat un al doilea mandat de primar al municipiului Câmpulung (cu aproximativ 70%), la alegerile din 9 iunie.

De altfel, Elena Lasconi a fost inițial și varianta pentru deschiderea de lista a USR la europarlamentare, dar în urma unor clinciuri interne aceasta a fost retrasă, fiind avansat Dan Barna, cel care al doilea pe listă.

Celelalte două persoane mai cunoscute care au intrat în cursa pentru șefia USR sunt Cristian Seidler (deputat) și Radu Hossu (consultant politic). Seidler face parte din nucleul inițial al USR, construit în jurul USB, fiind deputat la al doilea mandat.

Radu Hossu e sprijinit mai ales de filiala Brașov, de unde și provine, unde cel mai influent lider este Allen Coliban, încă primar în funcție al municipiului Brașov, dar care va preda mandatul la finalul lui septembrie lui George Scripcaru.

Biroul Național, organismul care poate încurca președintele

Președintele USR este cel care dă tonul poziționărilor publice, însă acesta e legat de mâini și de picioare dacă nu are și o majoritatea în Biroul Național.

„Biroul Naţional este organismul executiv al USR. Biroul Naţional este compus din 25 de membri, din care 24 de membri sunt aleși de congresul USR, iar președintele USR este membru de drept al Biroului Național. Numărul membrilor Biroului Naţional include şi vicepreşedintii aleşi conform prezentului statut”, potrivit statutului USR.

Alegerile pentru Biroul Național au loc pe principiul proporționalității. Candidații la aceste foruri pot participa individual (listă cu un singur candidat) sau colectiv (vot preferențial pe liste cu mai mulți candidați).

Fiecare candidat se va înscrie într-o singură listă, individuală sau colectivă. În actualul Birou Național, majoritatea a fost deținută de grupul Drulă-Barna, ceea ce l-a determinat și pe Dacian Cioloș să plece din partid în 2022.

Urmărește-ne pe Google News