Maghiarii vor merge la urne pe 3 aprilie pentru a alege un nou parlament au anunțat marți autoritățile de la Budapesta, deschizând astfel calea pentru o tensionată campanie electorală înaintea disputatului scrutin, scrie CNN.
Vikror Orban și partidul său, Fidesz, se vor confrunta pentru prima dată în mulți ani cu un real adversar – o alianță formată din șase partide și condusă de un politician conservator, în persoana lui Péter Márki-Zay.
În ultimele luni, mai multe sondaje au sugerat că cele două blocuri electorale sunt umăr la umăr, deși spre sfârșitul lui 2021, alianța anti-Orban a pierdut o parte din sprijin.
Principala problemă a acestei alianțe este faptul că este una eterogenă, formată din partide diverse, de la dreapta radicală – Jobbik, până la liberali, social-democrați și/sau progresiștii din Momentum.
Însă toate aceste partide au promis să lase neînțelegerile la o parte și să facă un efort comun pentru a-l învinge pe Orban, pe care îl acuză de derapaje democratice și de corupție, dar și de deteriorarea relației cu Bruxelles-ul.
Scrutinul vine într-un moment de maxime tensiuni între Budapesta și Comisia Europeană, susținută de mai multe state UE.
Pe fondul acestor tensiuni, Bruxelles-ul a amânat aprobarea PNRR-ului maghiar și chiar a amenințat că ar putea reduce fondurile europene destinate Ungariei.
Un referendum oportun pentru Orban
În ziua cu scrutinul va avea loc și referendumul pe tema controversatei legi anti-LGBT adoptate în Ungaria anul trecut.
Numită oficial „Legea privind protecția copiilor”, aceasta pretinde că are scopul de a proteja bunăstarea copiilor și de a combate pedofilia.
Apărătorii drepturilor omului și Comisia Europeană au subliniat însă că legea scoate în afara legii abordarea homosexualității și a problemelor comunității transgender în curricula școlară sau emisiunile TV adresate minorilor, dar și că echivalează homosexualitatea cu pedofilia.
Referendumul, care adresează alegătorilor cinci întrebări, este văzut drept un răspuns al guvernului de la Budapesta la aceste critici.
Alegătorii vor fi întrebați printre altele dacă sunt de acord să li se prezinte minorilor conținut media privind schimbarea de gen” sau dacă „sunt de acord să li se arate conținut media cu caracter sexual care le poate influența dezvoltarea”.
Experții și organizațiile care militează pentru apărarea drepturilor omului au acuzat că prin împingerea acestei teme, Orban încearcă să obțină puncte electorale și să își divizeze oponenții, scrie CNN.
Într-un mesaj postat marți pe Facebook, europarlamentarul belgian liberal Guy Verhofstadt a criticat partidul lui Orban pentru această strategie electorală.
„Vor folosi întregul arsenal al lui Putin asupra alegătorilor maghiari”, a scris Verhofstadt, cu referire la politicile din Rusia împotriva drepturilor LGBT.
Marți seara, scrie Politico, un grup format din zece organizații maghiare non-guvernamentale a publicat o declarație prin care a cerut publicului să își invalideze buletinul de vot pentru referendum, spunând că felul în care au fost formulate întrebările incită la ură.
Scopul acestor organizații este să reducă numărul de voturi depuse, ceea ce ar atrage invalidarea referendumului.