BEC a tranșat situația alegerilor locale de la Costinești, acolo unde l-a desemnat câștigător al Primăriei Costinești pe candidatul PNL, Gheorghe Mechenici, la o diferență de un singur vot de candidatul PSD, Dumitru Jeanu.

„Anulează alegerile pentru funcţia de primar din Circumscripţia electorală numărul 29 comuna Costineşti, judeţul Constanţa, desfăşurate în data de 9 iunie 2024. Dispune repetarea la data de 7 iulie 2024 a scrutinului pentru funcţia de primar al comunei Costineşti, judeţul Constanţa”, a transmis Biroul Electoral Central, citat de News.ro.

„Telenovela” voturilor de la Costinești

Voturile au fost numărate de mai multe ori la Costinești, după alegerile locale din 9 iunie. Inițial, primele rezultate îl dădeau câștigător pe actualul primar, Jeanu Dumitru (PSD), dar la următoarea renumărare, a mai apărut un vot, pentru liberalul Gheorghe Mechenici.

Ulterior, după descoperirea votului care a dus la situația de egalitate, voturile au fost încă o dată numărate, rezultatul fiind, din nou, altul.

După cea de-a şasea numărare a buletinelor de vot la Costineşti, Gheorghe Mechenici a obţinut un vot în plus faţă de Dumitru Jeanu, iar Biroul Electoral de Circumscripţie Costineşti a emis un certificat prin care Gheorghe Mechenici a fost desemnat câştigătorul alegerilor. Decizia a fost contestată de Dumitru Jeanu.

Inițial, pe 15 iunie, BEC a respins cererea de anulare a alegerilor în Costineşti, formulată de PSD Constanţa, care a reclamat fraudă electorală.

După câteva zile, BEC a anunțat că revine asupra situației, după ce a constatat că au fost mai multe buletine nule considerate valabile şi că au votat doi cetăţeni ucraineni, deşi nu aveau acest drept.

„Conform ultimului proces verbal de îndreptare eroare materială de astăzi 17.06.2024 al BECL Costineşti, scorul pentru primar este 772 la 771, diferenţă de un vot. Conform listelor electorale suplimentare pentru locale, la poziţia 24 a votat fără a avea dreptul cetăţeanul ucrainean (…). Pe listele electorale suplimentare pentru europarlamentare, fără a avea drept de vot, cetăţeanul ucrainean (…) a votat la poziţia 42”, a transmis pe 17 iunie Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Constanţa.

Urmărește-ne pe Google News