Aceasta a fost recompensa pentru Trump din partea Israelului pentru că a schimbat jumătate de secol de politică americană – și un consens internațional larg – prin recunoașterea pretențiilor teritoriale ale Israelului asupra Golanului, capturat din Siria în războiul din 1967 și ulterior anexat unilateral.

Întrebarea pentru rezidenții de acolo, câteva familii și o mână de soldați, este ce impact ar putea avea acum candidatul republican Trump sau rivalul său democrat Kamala Harris asupra intereselor Israelului în regiune.

Oamenii s-au mutat în comunitatea Trump ca să scape de războiul cu Hezbollah și Hamas

Elik Goldberg și soția sa Hodaya s-au mutat la Trump Heights împreună cu cei patru copii ai lor pentru securitatea unei mici comunități rurale.

De la atacurile Hamas din 7 octombrie din sudul Israelului de anul trecut, ei au urmărit războiul Israelului cu Hezbollah, un aliat al Hamas, escaladând de-a lungul graniței de nord cu Libanul, la 10 mile distanță de ei.

„În ultimul an, spațiul nostru vizual a fost acoperit de fum, iar priveliștea noastră minunată este o vedere a rachetelor pe care Hezbollah ni le trimite”, a spus Elik. „Aceasta este o zonă de război și nu știm când se va termina.”

Elik susține că vrea ca noua administrație americană „să facă ceea ce trebuie”. Când întreb ce înseamnă asta, el îmi răspunde „sprijiniți Israelul”.

„Sprijină-i pe băieții buni și ai bunul simț al binelui și al răului”, spune el.

„Este genul de limbaj pe care îl auzi mult în Israel. Este și genul de limbaj pe care Trump îl înțelege”, subliniază Lucy Williamson în reportajul de pe BBC.

Două treimi dintre israelieni îl doresc pe Trump înapoi la Casa Albă

Donald Trump a câștigat susținerea liderului israelian, Benjamin Netanyahu, în timpul mandatului său ca președinte al SUA,. Trump a renunțat a un acord nuclear cu Iranul căruia Israel s-a opus, a negociat acorduri istorice de normalizare cu mai multe țări arabe și a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului, contracarând decenii de politică americană.

Netanyahu l-a numit odată „cel mai bun prieten pe care Israel l-a avut vreodată la Casa Albă”.

În timp ce America se pregătește să voteze, liderul israelian nu și-a ascuns aprecierea pentru candidatul republican – iar sondajele sugerează că nu este singur.

Aproximativ două treimi dintre israelieni ar prefera să-l vadă pe Trump înapoi la Casa Albă, relevă sondajele din Israel.

Kamala Harris are parte de mai puțin de 20% dintre israelieni.

Cum văd palestinienii alegerile din Statele Unite ale Americii

Dar mulți palestinieni văd puține speranțe în oricare dintre candidați.

„Estimarea generală este că democrații sunt răi, dar dacă Trump este ales, va fi și mai rău”, a spus Mustafa Barghouti, un respectat analist și politician palestinian din Cisiordania ocupată, pentru BBC.

Războiul din Gaza a crescut presiunea din partea aliaților SUA, cum ar fi Arabia Saudită, pentru progrese către un stat palestinian.

Însă niciunul dintre candidați nu a pus în fruntea agendei lor înființarea unui stat palestinian.

Când Trump a fost întrebat în timpul dezbaterilor prezidențiale dacă ar sprijini acest lucru, el a răspuns: „Ar trebui să văd”.

Mulți palestinieni nu mai cred în promisiunea unui stat palestinian. Și nici în sprijinul SUA.

„Sentimentul general este că SUA au eșuat drastic în protejarea dreptului internațional, au eșuat în protejarea palestinielor de mai multe ori și au cântărit situația mereu în favoarea Israelului”, a spus Mustafa Barghouti. „Problema unui stat palestinian nu este altceva decât un slogan”.

Urmărește-ne pe Google News