Principala coaliţie a opoziţiei din Venezuela, Mesa de la Unidad Democratica (MUD), a anunțat că a decis să boicoteze scrutinul din 20 mai și i-a îndemnat pe venezueleni „să nu participe şi să lase străzile goale” în semn de „respingere a regimului Maduro şi a fraudei electorale”.
Singurul candidat important care se prezintă în faţa şefului statului este disidentul chavist Henri Falcon, un militar în retragere în vârstă de 56 de ani.
Actualul preșesinte, Nicolas Maduro, vrea un nou mandat de președinte al Venezuelei în 2018 în ciuda faptului că țara sa trece printr-o criză gravă economică și socială car a dus la proteste stradale uriașe în urma cărora zeci de persoane și-au pierdut viața.
Nicolas Maduro, fost șofer de autobuz intrat în politică prin mișcarea sindicală, i-a succedat la președinția Venezuelei mentorului său Hugo Chavez în 2013.
Venezuela se confruntă cu una dintre cele mai grave crize economice, deja aproape doi ani. Acum, oamenii din statul sud-american se luptă pentru a găsi alimentele necesare supraviețuirii și ajung să plătească prețuri exorbitante.
Venezuela îşi obţinea aproape toate veniturile din exportarea petrolului, iar un procent extrem de redus al populaţiei se ocupă cu agricultura. După prăbușirea prețului pentru barilul de țiței, Venezuela a intrat în criză economică, iar situația s-a înrăutățit de la o lună la alta. Acum, 80% din produsele de bază, precum orezul, zahărul sau hârtia igienică, sunt aproape imposibil de găsit.