Cuprins:
Argumentele lui Vucici pentru a-i convinge pe Trump și Putin
Vucici a declarat duminică seara că Serbia este pregătită să găzduiască eventualul summit Trump-Putin și să le asigure acestora securitatea necesară. Ca argumente, Vucici s-a referit la „neutralitatea” Serbiei, adică la faptul că nu face parte din niciun bloc militar, precum și la popularitatea atât a lui Trump, cât și a lui Putin în rândul sârbilor.
Serbia „este țara unde președintele Trump are cel mai mare sprijin în toată Europa”, iar Putin „este încă foarte popular”. „Nicio țară nu se compară cu Serbia când vine vorba despre nivelul de sprijin pentru Trump”, a susținut președintele sârb. „Așadar, cred că este un loc de pe Glob care ar fi foarte potrivit pentru amândoi” să aibă o întâlnire, a insistat Aleksandar Vucici.
Ungaria, Slovacia și Elveția au fost menţionate, la rândul lor, ca posibile ţări ce ar putea găzdui o întâlnire între liderul rus Vladimir Putin şi președintele reales al SUA Donald Trump.
Serbia menţine o atitudine de colaborare cu Rusia lui Putin. Cu toate acestea, Vucici a numit Ucraina o „ţară prietenă” şi a afirmat anterior că Peninsula Crimeea şi Donbas sunt teritorii ucrainene suverane.
Ultimul summit direct între Trump și Putin a avut loc în iulie 2018, în Finlanda. Geneva a găzduit în iunie 2021 ultimul summit americano-rus la cel mai înalt nivel, mai exact între Joe Biden și Vladimir Putin.
Kremlinul spune că nu există pregătiri „substanțiale” pentru summit
„Multe ţări îşi oferă serviciile ca locuri în care ipotetic este posibil să avem contacte. Dar până acum este prematur să vorbim despre acest lucru. Nu există nicio pregătire substanţială până în prezent. Există o înţelegere şi o voinţă politică declarată că astfel de contacte ar fi necesare şi oportune”, a comentat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pe tema unui eventual summit între Trump și Putin.
Peskov a adăugat că mai multe lucruri s-ar putea știe după preluarea puterii de către Donald Trump, a cărui învestire este programată pe 20 ianuarie.
Potrivit viitorului consilier pentru securitate naţională de la Casa Albă, Mike Waltz, este de aşteptat ca Trump și Putin să discute la telefon în următoarele zile sau săptămâni.
Mandatul de arestare pe numele lui Putin, ignorat de dragul „păcii”
Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru acuzații de crime de război în Ucraina. Teoretic, liderul de la Kremlin ar trebui arestat dacă intră într-o țară care recunoaşte jurisdicţia CPI.
Toate cele patru ţări – Elveţia, Serbia, Slovacia și Ungaria – recunosc jursidicţia CPI, însă Ungaria, al cărei premier, Viktor Orban, este considerat un „cal troian” al lui Putin în UE și NATO, a comunicat anterior că nu ar pune în aplicare mandatul CPI dacă liderul de la Kremlin ar veni la Budapesta.
Aleksandar Vucici și premierul slovac Robert Fico sunt alți doi lideri de stat care manifestă complezență față de Vladimir Putin în pofida regimului său dictatorial, agresiunii militare din Ucraina și amenințărilor proferate la adresa Europei.
În ceea ce priveşte Elveţia, un oficial al MAE de la Berna a spus că țara sa ar putea face o excepție dacă Vladimir Putin ar veni pentru discuţii de pace în Ucraina.