„Cel mai rău scenariu pentru noi, rușii, este pacea până când nu este asigurată victoria. Adică un armistițiu în loc de victorie. La urma urmei, pentru noi ar fi o înfrângere”, a scris Dughin pe canalul său de Telegram.

Cunoscut pentru opiniile sale neofasciste și ultranaționaliste, Dughin susține că refuzul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a negocia cu Vladimir Putin „joacă” în favoarea Kremlinului. După anunțul cu privire la anexarea a patru regiuni ucrainene ocupate parțial de Rusia, în septembrie 2022, Zelenski a interzis orice negocieri cu Rusia atât timp cât va fi condusă de Putin.

Dughin mai spune că Rusia a făcut o „eroare fatală” când a căutat două armistiții (Minsk I și Minsk II) pentru conflictul militar izbucnit în Donbas în primăvara anului 2014. În opinia lui, Rusia trebuia la acea vreme să trimită trupe, nu să „înghețe conflictul”.

Anterior, așa-numitul „oligarh ortodox” Konstantin Malofeev și-a exprimat îndoielile față de planul președintelui reales al SUA, republicanul Donald Trump, de a pune capăt războiului din Ucraina. Malofeev, care face parte din același curent ideologic cu Dughin, crede că regimul de la Moscova va respinge propunerile viitorului emisar special al SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg, și va cere concesii suplimentare.

„Kellogg va veni la Moscova cu planul lui, noi îl primim și apoi îi spunem să se ducă dracului pentru că nu ne place de niciun fel. Astea vor fi toate negocierile”, a spus Malofeev într-un interviu acordat pentru Financial Times.

„Pentru ca discuțiile să fie constructive, trebuie să vorbim nu doar despre viitorul Ucrainei, dar și despre viitorul Europei și al lumii”, a adăugat oligarhul rus, vizat de sancțiuni din cauza rolului său în invazia din țara vecină.

În replică, Kellogg i-a transmis lui Malofeev să se „întoarcă în cutia lui” și să înțeleagă mai bine poziția lui Trump. „Evident că nu înțelege. Și cu siguranță nu înțelege SUA”, a spus el.

Donald Trump a afirmat în repetate rânduri că va pune capăt rapid războiului din Ucraina, dar nu a oferit detalii despre planul său. Planul lui Kellogg prevede îngheţarea liniilor frontului pe amplasamentele actuale şi forţarea conducerii de la Kiev şi a regimului de la Moscova să se aşeze la masa negocierilor. În cazul în care Rusia refuză discuțiile de pace, Kellogg propune sporirea sprijinului militar pentru Ucraina.

Pe 5 decembrie, președinția Ucrainei și reprezentanți ai viitoarei administrații de la Washington D.C. au discutat pentru prima dată pe tema păcii. Potrivit The Wall Street Journal, partea ucraineană și-a exprimat dorința pentru o pace durabilă. „O pace instabilă și temporară nu corespunde nici intereselor SUA, nici intereselor Ucrainei”, a declarat o sursă informată cu aceste discuții.

Volodimir Zelenski insistă la rândul lui pentru o pace durabilă care să presupună garanții de securitate solide pentru Ucraina. O astfel de garanție ar fi, potrivit lui, invitarea Ucrainei în NATO.

 
 

Urmărește-ne pe Google News