Cel de-al șaselea mandat al președintelui numit ”ultimul dictator al Europei” a început cu o ceremonie neanunțată, prefațată însă de scoaterea forțelor de ordine pe străzile din Minsk și blocarea celor mai importante artere din capitala Belarusului.
Lukașenko a depus jurământul la o săptămână după ce Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care nu-l mai recunoaşte drept preşedinte al Belarusului. PE consideră că alegerile din Belarus au fost fraudate şi ”au încălcat toate standardele internaţionale”.
Locuitorii din Belarus au denunțat frauda electorală imediat după alegeri, ieșind în stradă imediat după ce exit-poll-ul oficial l-a creditat pe Lukașenko, aflat la putere din 1994, cu 80% din voturi.
Protestele au început în seara de 9 august și continuă și în prezent, de cele mai multe ori fiind semnalate ciocniri violente între manifestanți și forțele de ordine.
Raportorul ONU Anais Marin a afirmat săptămâna trecută că mai mult de 10.000 de persoane au fost “arestate abuziv” începând din ziua scrutinului, şi că există peste 500 de mărturii despre tortură şi mii de persoane “bătute cu sălbăticie”.
Belarusul se confruntă cu perspectiva sancţiunilor din partea SUA şi a Uniunii Europene din cauza acestor violențe.
Foto: Profimedia