Potrivit presei de stat din fosta republică sovietică, Lukașenko ar fi cerut ca minorii să aibă prioritate la primirea alimentelor.
Mii de migranți, îndrumați de autoritățile de la Minsk, au campat în zona de frontieră dintre cele două state și sunt blocați acolo de câteva zile, în condiții grele și la temperaturi foarte scăzute.
UE îl acuză pe liderul de la Minsk că a permis ca mii de oameni să călătorească prin țara sa către frontierele Uniunii Europene, ca răspuns la sancțiunile impuse de Bruxelles în urma reprimării manifestațiilor antiguvernamentale de anul trecut și arestării unui jurnalist activist după deturnarea unei aeronave Ryanair. Lukașenko neagă acuzațiile.
Presa din Belarus scrie că zeci de migranți din apropierea punctului de trecere a frontierei poloneze spre Kuznica au scandat „Germania, Germania!”, țara europeană în care și-ar dori să ajungă.
În același timp, poliția poloneză a anunțat, sâmbătă, că a descoperit cadavrul unui tânăr sirian într-o pădure de lângă frontieră. Potrivit BBC, cel puțin nouă oameni ar fi murit în ultimele zile din cauza frigului la frontiera dintre cele două state, în timp ce alte relatări din presă indică 11 victime.
Diplomații europeni au ajuns miercuri la concluzia că, din punct de vedere legal, se poate considera că Belarusul comite un „atac hibrid” prin faptul că încurajează migranții din Orientul Mijlociu și Africa să se îndrepte către granița cu Polonia pentru a intra pe teritoriul Uniunii Europene.
În acest context, Bruxellesul pregătește un nou set de sancțiuni la adresa Belarusului, care ar urma să vizeze până la 30 de persoane și entități din fosta republică sovietică, inclusiv compania aeriană de stat Belavia.
Foto: EPA