„Toată lumea ar trebui să înțeleagă clar, să se așeze la masa de negocieri și să ajungă la o înțelegere. Dar, din păcate, acum se vorbește mult despre contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei. În opinia mea, acest lucru este extrem de periculos, acesta este cel mai rău lucru posibil în actualul proces și va duce la o escaladare ireversibilă a conflictului. A conta pe o victorie asupra unui stat cu arme nucleare este o nebunie”, a spus Aleksandr Lukașenko.

Potrivit președintelui belarus, este o prostie să subestimezi potențialul Rusiei, în condițiile în care complexul militaro-industrial lucrează în această țară la „putere maximă”. 

„Pe de altă parte, dacă Ucraina este plină cu arme occidentale, dacă armata va fi recalificată, cdeci va exista și o armată… Prin urmare, trebuie să ne oprim acum, înainte să înceapă escaladarea”, a clamat Aleksandr Lukașenko, care s-a arătat încrezător că toate problemele, inclusiv cele teritoriale, pot fi rezolvate la masa de negocieri.

Lukașenko propune un armistițiu „fără regruparea trupelor”

În acest context, liderul de la Minsk a propus un armistițiu între cele două părți, „fără dreptul de a regrupa trupele”, relatează agenția rusă de stat TASS.

„Voi încerca să îmi asum riscul de a oferi oprirea ostilităților (n.r. -în Ucraina). Fără dreptul de a muta echipamente și de a regrupa trupele. Dacă Occidentul încearcă din nou să folosească pauza pentru a-și consolida pozițiile prin înșelăciune, atunci Rusia este obligată să folosească toată puterea complexului militar-industrial și a armatei pentru a preveni escaladarea conflictului – și muniția cu fosfor, și cu uraniu sărăcit, și cu uraniu îmbogățit””, a declarat Aleksandr Lukașenko.

În ceea ce privește „problemele interne”, Aleksandr Lukașenko și-a avertizat concetățenii că țările NATO sunt pregătite să invadeze Belarus.

 „Credeți-mă pe cuvânt, nu v-am mințit niciodată. Ei (n.r. – țările NATO ) se pregătesc să invadeze teritoriul Belarusului pentru a ne distruge țara. doar gruparea blocului din Polonia și țările baltice are peste 21.000 de militari, 250 de tancuri, aproape 500 de vehicule blindate, aproximativ 150 de avioane și elicoptere. Și toată această armată se antrenează în mod demonstrativ în apropierea granițelor cu Belarus și Rusia”, s-a plâns Aleksandr Lukașenko.

FOTO: EPA

Urmărește-ne pe Google News