Aleksandr Lukașenko a avertizat însă că armata rusă este gata să intre în Belarus, în cazul în care va sesiza o „activare NATO”.

„Nu am avut niciun fel de discuţii despre transferul permanent de trupe ruseşti în Belarus sau despre crearea vreunei baze militare. Nu avem nevoie de aşa ceva. Nu există nicio necesitate în acest sens deocamdată, conform conceptului de securitate militară a uniunii statale (Rusia-Belarus)”, a declarat Aleksandr Lukașenko.

„Dacă va exista oarecare circumspecţie, dacă vom vedea o activare a NATO inclusiv până la un conflict militar, armata rusă va ajunge în 24 de ore în Belarus. În Belarus există infrastructură militară – baze, aeroporturi militare – în acest sens”, a afirmat Aleksandr Lukaşenko.

Președintele Belarus a recunoscut că, în cadrul discuţiilor cu omologul său rus, au fost abordate probleme legate de cooperarea cu Federaţia Rusă în domeniul cooperării militare, inclusiv furnizarea de armament modern rusesc către Belarus.

Aleksandr Lukașenko s-a întâlnit cu Vladimir Putin pe 28 mai, la Soci.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, cei doi au discutat despre acordarea celei de-a doua tranşe, de 500 milioane de dolari (în jur de 410 milioane de euro), dintr-un credit rusesc de un miliard de dolari.

Cu ocazia întâlnirii cu Putin la Soci, Lukaşenko s-a asigurat de sprijinul Kremlinului după deturnarea unui avion de linie Ryanair la 23 mai, sub pretextul prezenţei unei bombe la bordul aparatului de zbor.

Gestul regimului de la Minsk a fost calificat în Europa drept „terorism de stat”, iar Uniunea Europeană le-a cerut operatorilor aerieni să evite spaţiul aerian belarus şi a decis să interzică accesul companiei naţionale Belavia în spaţiul aerian şi pe aeroporturile europene.

FOTO: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News