Conform unor surse citate de Belarusian Hajun, o platformă de monitorizare a activităților militare rusești și belaruse, nu a existat nicio detectare de drone ucrainene și nicio lansare de rachete vineri în jurul orei 18.00, așa cum a pretins Lukașenko.

Aceste relatări arată că „declarațiile zgomotoase ale autoproclamatului (președinte ale Belarusului – n.r.) Lukașenko constituie o prostie cruntă”, conchide Belarusian Hajun pe canalul său de Telegram.

Aleksandr Lukașenko, un aliat al liderului rus Vladimir Putin, a trimis sâmbătă întăriri la granița cu Ucraina, după ce a susținut că „o duzină de drone ucrainene” au fost interceptate în spațiul aerian al Belarusului.

Liderul de la Minsk a susținut că ucrainenii s-au dedat unei „provocări” și a anunțat că „Statul Major al Belarusului a primit ordin să ia măsuri pentru a asigura securitatea”.

„Unitățile militare ale forțelor de operațiuni speciale, trupele terestre și sistemele de rachete, inclusiv rachetele balistice Iskander, au fost trimise către zonele menționate. Apărarea aeriană, apărarea cu rachete și forțele aeriene au fost întărite”, a spus apoi ministrul belarus al apărării, Viktor Hrenin.

Ulterior, Ministerul de Externe al Belarusului l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Ucrainei și i-a transmis Kievului să ia măsuri pentru evitarea unui nou „incident” de acest tip pe viitor, amenințând, în caz contrar, cu închiderea misiunii diplomatice a Ucrainei la Minsk. Diplomația belarusă a acuzat Ucraina de „acțiuni criminale” în scopul „escaladării radicale a situației.

Ucraina nu a comentat public aceste acuzații, care intervin în timp ce forțele armate ale Kievului sunt implicate într-o incursiune militară în regiunea rusă Kursk.

Urmărește-ne pe Google News