„Prostii (că trupele nord-coreene sunt aduse la război – n.r.). Cunoscându-i caracterul, (liderul rus Vladimir – n.r.) Putin nu ar fi convins niciodată o altă țară să-și implice armata în operațiunea specială rusă (de fapt războiul de agresiune – n.red.) din Ucraina”, a declarat Lukașenko, citat de Ukrainska Pravda.

Între timp, liderul de la Kremlin a recunoscut prezența unor soldați nord-coreeni în Rusia, dar a refuzat să explice motivul sosirii lor. Armata ucraineană a afirmat la rândul ei că soldații nord-coreeni au fost aduși în „zona de luptă” Kursk.

Întrebat de jurnaliști dacă informațiile legate de soldații nord-coreeni s-ar adeveri în cele din urmă pe front, Lukașenko a declarat că ar fi vorba de o escaladare. „Ar fi un pas către escaladarea conflictului dacă forțele armate ale oricărei țări, chiar și ale Belarusului, ar fi pe linia de contact”, a spus el, susținând că nu exclude mobilizarea unor trupe NATO ca răspuns.

Declarația lui Lukașenko cu privire la posibilitatea trimiterii unor trupe NATO rămâne însă doar la nivel de insinuare atâta timp cât Ucraina nu este membră a Alianței Nord-Atlantice.

Pe de altă parte, liderul belarus a mai susținut că omologul său de la Kremlin nu i-a cerut niciodată să-l ajute cu trupe în Ucraina.

Coreea de Sud estimează la 3.000 numărul soldaților nord-coreeni sosiți în Rusia. Încă până la 9.000 de soldați ar urma să fie trimiși până în decembrie. Imaginile din satelit demonstrează această desfășurare de forțe, iar Vladimir Putin nu le-a contestat când a fost întrebat despre soldații primiți din partea liderului nord-coreean Kim Jong-un.

Serviciile secrete olandeze precizează că 1.500 de soldați nord-coreeni au fost transferați deja în apropierea liniei de front dintre Rusia și Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News