„Aș dori să îi avertizez pe adepții liniei dure (n.r. cei care susțin Ucraina în războiul cu Rusia) că în urmă cu mai puțin de o lună, am dat ordin Forțelor Armate să vizeze centrele de decizie din capitalele voastre cu toate consecințele care vor urma”, a transmis Aleksandr Lukașenko, într-un mesaj destinat Kievului şi Occidentului.
„Dacă îndrăznești să lovești, răspunsul va fi imediat. Într-o secundă! Avem cu ce să răspundem. Mă refer nu doar la ceea ce am discutat recent cu președintele rus (n.r despre armele nucleare). Mă pregătesc pentru asta de mult timp. Nu mă voi uita la cine stă în birouri sau în palate. Vom răspunde decisiv!”, a subliniat președintele.
Nu vorbesc aiurea. I-am avertizat. Lasă-i să se gândească. Este funcția mea de președinte să-mi apăr pământul. Nu speriem pe nimeni în niciun fel. Nu este nevoie să ne șantajeze. Nu vă atingeți de noi și nu ne vom atinge de voi.
Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko:
Anterior, Lukașenko a anunțase că Ucraina a încercat să atace Belarus cu rachete, dar nu a reușit.
„Suntem provocați. Trebuie să vă dezvălui: în urmă cu trei zile, poate puțin mai mult, au încercat să lovească ținte militare pe teritoriul Belarusului de pe teritoriul Ucrainei”, a spus Aleksandr Lukașenko cu ocazia unui discurs de Ziua Independenței.
Aleksandr Lukașenko nu a prezentat dovezi în sprijinul afirmațiilor sale, iar intrarea Belarusului în război alături de Rusia este un subiect discutat încă de la debutul invaziei pe 24 februarie.
Kievul a avertizat în repetate rânduri privind dorința Moscovei de a atrage Belarusul în războiul din Ucraina. Conform ministerul apărării de la Kiev, șapte batalioane ale armatei belaruse au fost detașate la granița cu Ucraina.
Deși nu este „o amenințare în prezent” ca trupele belaruse să treacă granița, oficialii nu au exclus posibilitatea ca unele grupuri specializate în sabotaj sau acțiuni de strângere de informații să fie deja formate în Belarus „pentru a fi trimise în Ucraina în caz de necesitate.
Trupele ruse au invadat nordul Ucrainei prin Belarus, după ce Vladimir Putin a ordonat începerea „operațiunii militare speciale”, deși anterior Moscova a respins informațiile și a precizat că soldații se află acolo doar pentru exerciții militare comune.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina