Lukaşenko a declarat că documentul în 12 puncte publicat de Beijing este „o mărturie a politicii sale externe pacifiste, precum şi o nouă etapă singulară ce va avea un mare impact peste tot în lume” și a adăugat că „astăzi, nicio problemă din lume nu poate fi rezolvată fără China”.
La rândul său, China a numit Belarusul un „partener strategic global” și a salutat relațiile bazate pe „încredere reciprocă” dintre cele două țări.
Xi Jinping și Aleksandr Lukașenko s-au mai întâlnit în septembrie 2022 în Uzbekistan, unde au subliniat că parteneriatul lor „rezistă tuturor încercărilor”.
În ultimele săptămâni, SUA și NATO au avertizat că au informații potrivit cărora China se pregătește să furnizeze armament letal Rusiei, acuzații pe care Beijingul le-a respins. Totodată, recent, China a căutat să acționeze ca un mediator în conflictul din Ucraina, prezentând pe 24 februarie, când s-a împlinit un an de la izbucnirea războiului, planul său de pace.
„NATO nu are prea multă încredere în China, deoarece Beijingul nu a condamnat invazia rusă”, a reacționat secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, la documentul Beijingului, în timp ce șeful diplomației UE, Josep Borrell, a afirmat că propunerea „nu este un plan de pace”, dar conține „elemente interesante despre utilizarea armelor nucleare, schimburile de prizonieri”.
Aliat apropiat al Rusiei, Belarusul a permis anul trecut trupelor Moscovei să intre pe teritoriul său și să lanseze de acolo atacul asupra Kievului, iar Aleksnadr Lukașenko a declarat recent că dacă ar simți că Minskul este în pericol ar face din nou acest lucru.
Foto: EPA