„De îndată ce ne vor ataca, adică NATO, americanii şi polonezii (…), vom folosi arme nucleare. Iar Rusia va veni în ajutorul nostru. (…) Le spunem foarte deschis (occidentalilor) că linia roşie este graniţa. Dacă pun piciorul pe ea, răspunsul va fi instantaneu. Ne pregătim pentru asta”, a declarat Lukaşenko la un forum al studenţilor, citat de agenția oficială de presă BELTA.

El a mai afirmat că o agresiune la adresa Belarusului ar însemna „al treilea război mondial”.

În același timp, liderul de la Minsk a admis că dacă Rusia ar folosi armele nucleare, NATO ar răspunde în mod similar, lovind teritoriul rus.

„Acesta este motivul pentru care Rusia îşi va folosi întregul arsenal. Iar asta va însemna deja un război mondial. Occidentul nu vrea asta. Ei nu sunt pregătiţi pentru aşa ceva”, a mai declarat Aleksandr Lukașenko.

Vladimir Putin a anunțat recent că printre propunerile referitoare la schimbarea doctrinei nucleare a Rusiei se numără rezervarea dreptului „de a folosi arme nucleare în cazul unei agresiuni împotriva Rusiei și Belarusului ca membru al statului Uniunii. (…) Inclusiv dacă inamicul, folosind arme convenționale, creează o amenințare critică la adresa suveranității noastre”.

Liderul de la Kremlin a precizat că acest lucru a fost convenit cu omologul său de la Minsk.

Putin a mai anunțat că „agresiunea împotriva Rusiei de către orice stat non-nuclear, dar cu participarea sau sprijinul unui stat nuclear, este propusă a fi considerată un atac comun asupra Federației Ruse”, iar Moscova intenționează să răspundă cu arme nucleare în cazul unui atac masiv cu avioane strategice și tactice, rachete de croazieră, drone, avioane hipersonice și alte avioane.

Belarusul este unul dintre principalii aliați ai Rusiei, țara condusă de Lukașenko fiind folosită de trupele ruse în februarie 2022 pentru a intra pe teritoriul Ucrainei.

În 2023, Putin a anunțat că Rusia desfășoară arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului, iar în luna iunie a acestiu an, cele două țări au participat la exerciţii comune privind transportul şi montarea ogivelor pe rachete, organizate aproape de granița ucraineană.

Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a precizat joi că, deocamdată, doctrina nucleară a Rusiei rămâne neschimbată, notează publicaţia The Moscow Times. Publicarea amendamentelor anunţate urmează să fie analizată.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News