„Nu excludem chiar că, în acest moment, Aleksei Navalnîi să fie otrăvit lent, ucis încet pentru a atrage mai puţin atenţia”, a afirmat ea, adăugând că Navalnîi „este ţinut într-o celulă disciplinară, cu dureri acute, fără asistenţă medicală”.
Ea a spus că opozantul a acuzat o durere neobişnuită la stomac şi că medicii din închisoare l-au tratat ca în trecut, injectându-i medicamente pe care au refuzat să le identifice.
O ambulanţă a fost chemată pentru Navalnîi în noaptea de vineri spre sâmbătă la colonia penitenciară de maximă securitate IK-6 din Melehovo, la circa 250 km est de Moscova, unde este deţinut opozantul Kremlinului din martie 2022.
Ce spune Kremlinul
Întrebat despre afirmaţiile potrivit cărora Navalnîi ar putea fi otrăvit încet-încet, Kremlinul a afirmat că nu urmăreşte starea de sănătate a opozantului lui Putin şi că este o problemă ce ţine de competenţa serviciului federal al penitenciarelor.
Serviciul penitenciarelor, care în trecut a negat acuzaţiile că angajaţii săi l-au maltratat pe Navalnîi şi a susţinut că acestuia i s-a permis tratamentul medical când a avut nevoie, nu a răspuns întrebărilor adresate de Reuters.
Criticul Kremlinului, care a publicat pe rețelele de socializare o serie de anchete care expun corupția în rândul oficialilor guvernamentali, a fost condamnat la nouă ani de închisoare în martie 2022.
Arestat de 2 ani
În vârstă de 46 de ani, Navalnîi ispășește într-o colonie penitenciară de înaltă securitate pedepse cumulate de 11 ani și jumătate pentru fraudă și sfidare a instanței, în baza unor acuzații despre care spune că au fost inventate pentru a-l reduce la tăcere.
În 2020, Navalnîi a supravieţuit unei încercări de otrăvire în timpul unui zbor din Siberia la Moscova, mai precis cu un agent neurotoxic de tip militar „Noviciok”. Opozantul lui Vladimir Putin a acuzat statul rus că a încercat să îl ucidă, dar Kremlinul a negat.
Navalnîi a fost tratat pentru otrăvire în Germania, dar a revenit de bunăvoie în Rusia în ianuarie 2021, unde a fost arestat la sosire şi încarcerat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Jumbo • 13.04.2023, 17:53
Tradatorul navalnîi trebuie tinut in viata pana la 100 de ani. *** in fiecare zi, prin munca, in Siberia, ***. Asta e soarta tuturor tradatorilor de neam si tara gen navalnîi
Acest comentariu a fost moderat pentru: incitare la violență.
enoonmai • 13.04.2023, 21:24
Jumbo • 13.04.2023, 17:53
Tradatorul navalnîi trebuie tinut in viata pana la 100 de ani. *** in fiecare zi, prin munca, in Siberia, ***. Asta e soarta tuturor tradatorilor de neam si tara gen navalnîi
Acest comentariu a fost moderat pentru: incitare la violență.
Ai cazut in sfecla?