El precizează că, într-unul din cazuri, este acuzat că a „furat” din donațiile Fundației Anticorupție, pe care a fondat-o, în timp ce în altul este „acuzat că a încurajat cetățenii să refuze să își îndeplinească îndatoririle civice”.
În cel de-al treilea dosar, Navalnîi este acuzat că a insultat un judecător.
„Așa că să nu credeți că doar stau aici într-o celulă, beau ceai și pierd timpul”, comentează el, ironic, pe Instagram.
„Puternicul meu sindicat infracțional crește. Comit din ce în ce mai multe infracțiuni. Tot mai mulți procurori sunt ocupați cu mine și nu cu chestiuni lipsite de sens precum crime, jafuri sau răpiri. Am crezut că pentru asta aveam nevoie de Departamentul Central pentru Investigații și procurori specializați pe cazuri importante”, completează principalul opozant al lui Vladimir Putin.
Navalnîi se află după gratii după ce a fost condamnat într-un caz de deturnare de fonduri pe care îl cataloghează drept o înscenare pentru activitatea sa politică.
El se află încarcerat din ianuarie 2021, când a revenit în Rusia după luni de tratament medical în Germania, unde a ajuns în comă în august otrăvit cu Noviciok. Navalnîi a arătat că în spatele tentativei de asasinat se află serviciul secret FSB la ordinul lui Vladimir Putin. Kremlinul a negat orice implicare.
De la arestarea sa în ianuarie, Rusia a intensificat operațiunile împotriva lui Navalnîi și a asociaților săi.
Camera inferioară a Parlamentului va dezbate marți o lege care va interzice susținătorilor lui Navalnîi și membrilor organizației sale pe care o cataloghează drept „extremistă” să candideze pentru funcții publice.
Moscova urmărește să desemneze fundația sa și alte două organizații civice drept „extremiste” înainte de alegerile parlamentare din septembrie. Instanța se va pronunța pe 9 iunie.
Partidul Rusia Unită a președintelui Vladimir Putin se confruntă cu unul din cele mai slabe cote de încredere în sondajele de opinie.