„Actualizarea se bazează pe o examinare a 41 de rapoarte de posibilă anafilaxie observate în rândul a aproximativ 5 milioane de vaccinări din Marea Britanie”, a precizat EMA, conform sursei citate.

Cu toate acestea, Agenţia Europeană a Medicamentului a declarat că anafilaxia, considerată o „reacţie alergică severă”, este deja un „efect secundar cunoscut care poate apărea, foarte rar, la vaccinuri”.

Informațiile privind vaccinul AstraZeneca indică deja faptul că persoanele care primesc injecția trebuie ținute sub ”supraveghere atentă timp de cel puțin 15 minute” după administrare, în caz de reacții alergice.

Cu o zi în urmă, EMA a anunțat că va investiga o problemă separată și anume cea a cazurilor de cheaguri de sânge semnalate la pacienți imunizați cu vaccinul AstraZeneca, însă subliniază că incidența acestor cazuri nu este mai mare decât în rândul populației generale.

Problemele de coagulare au determinat Danemarca, urmată de alte țări europene, să suspende utilizarea vaccinului dezvoltat de laboratorul britanic împreună cu Universitatea din Oxford.

Mai exact, Italia, care a suspendat vaccinarea cu un anume lot AstraZeneca – ABV2856, decizie luată apoi și de România, unde aproximativ 77.000 de oameni au fost vaccinați cu ser din acest lot. În Austria, o măsură similară a fost luată în cazul unui lot diferit – ABV5300.

Agenția Europeană pentru Medicamente subliniază însă că măsura a fost una de precauție până la finalizarea unei investigații complete. EMA a transmis că nu există în prezent indicii că serul a provocat aceste efecte.

 
 

Urmărește-ne pe Google News