UPDATE 16.30 ”Alertă epidemiologică. Sunt cazuri de difterie la granița de nord a României (confirmate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile). Ultimele cazuri din țara noastră au fost înregistrate acum 40 de ani”, a scris doctorul Tudor Ciuhodaru pe contul său de Facebook.
Autoritățile din nordul țării sunt în alertă și au transmis medicilor recomandări speciale, după ce în Ucraina au fost semnalate mai multe cazuri de difterie, în regiuni aflate la granița cu România, informează Agerpres. Ultimele cazuri de difterie, o boală foarte gravă, au fost înregistrate în țara noastră acum 40 de ani.
Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Suceava a transmis recomandări medicilor de familie şi unităţilor sanitare privind diagnosticarea corectă a pacienţilor, în contextul confirmării cazurilor de difterie în regiuni din Ucraina aflate în graniţă cu România, a informat, luni, directorul instituţiei, Liliana Grădinariu.
DSPJ Suceava a fost informată de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNCSBT) pe 1 noiembrie despre confirmarea unor cazuri de difterie în regiuni din Ucraina de la graniţa de nord a României, în urma unei atenționări emise de Ministerul Afacerilor Externe.
În judeţul Suceava se administrează lunar peste 2.500 de doze, acoperirea vaccinală fiind de 85 şi 90 %.
Liliana Grădinariu, șefa DSPJ Suceava:
Șefa DSPJ Suceava a trimis recomandări tuturor medicilor de familie și unităților sanitare să acorde o atenție deosebită tuturor cazurilor de angină cu simptomatologie sugestivă, inclusiv prin investigații de laborator.
Șefa DSPJ Suceava: ”Acoperirea vaccinală pentru difterie este suboptimală”
Grădinaru a spus că ”acoperirea vaccinală pentru difterie, tetanos şi tuse convulsivă raportată de judeţele de la graniţa cu Ucraina este suboptimală”.
CNCSBT a recomandat îmbunătăţirea acoperirii vaccinale prin mobilizarea tuturor medicilor de familie în vederea recuperării restanţierilor, copii şi adolescenţi, nevaccinaţi sau vaccinaţi incomplet.
Grădinariu a menţionat că, în acest context epidemiologic, la nivel naţional şi judeţean nu s-au mai înregistrat cazuri de difterie din anii 1980.
Difteria este o boală contagioasă, cu evoluţie gravă, dar perfect controlabilă prin dozele de vaccin administrate corect în primii ani de viaţă.
DSPJ Suceava dispune de stocuri suficiente de vaccinuri combinate ce oferă protecţie şi contra acestei boli, o schemă de vaccinare completă presupunând administrarea a cinci doze de vaccin la vârstele de 2, 4, 11 luni şi 6, 14 ani.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro