În acest context, în cursul acestei săptămâni va intra în dezbatere publică de urgenţă proiectul Legii vaccinării obligatorii.
În acest moment, documentul se află în dezbaterea specialiştilor, care trebuie să ia o decizie foarte grea: ce păţeşte părintele care va refuza să-şi vaccineze copilul. Asta în condiţiile în care în ţara noastră s-a creat un puternic curent de opinie antivaccinare…
Cele două cazuri de poliomielită din Ucraina au apărut pe fondul lipsei asistenţei medicale, inclusiv vaccinare, într-un spaţiu aflat în conflict militar. Iar în România urmează să sosească, tot din zone de conflict, refugiaţi sirieni şi nord-africani.
Oficial, se recunoaşte că ei ar putea aduce tulpini de virus care să provoace epidemii periculoase în ţara noastră. În acest context, Alexandru Rafila, consilier al ministrului sănătăţii şi preşedinte al Societăţii Române de Microbiologie, a spus ieri: “Posibilitatea recrudescenţei unor boli transmisibile pe care le credeam dispărute trebuie să îndemne părinţii să-şi vaccineze copiii. (…) La nivel naţional, acoperirea vaccinală e în jur de 88% pentru principalele vaccinuri incluse în programul naţional de imunizări, dar sunt zone, mai ales în vestul ţării şi Bucureşti, unde acoperirea vaccinală e undeva între 70 şi 75%, ceea ce e îngrijorător”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News