Gabriella Siklós, purtătorul de cuvânt al OVF, a declarat că „nu a mai fost o asemenea situație de 10 ani”. Hidrologul a precizat că se estimează ca nivelul Dunării să crească „circa 20-25 de centimetri” și să ajungă la peste 7 metri.

„Acest nivel al apei nu este extraordinar, dar situația meteo care a provocat-o este neobișnuită. A fost multă ploaie, a nins înainte de Crăciun, iar apoi aerul blând, de primăvară, a adus temperaturi de 12… 13 grade Celsius. S-a topit zăpada chiar și în munți, la 2.000 de metri“, a explicat Gabriella Siklós.

Mai multe debarcadere din centrul Budapestei au fost deja inundate, însă, în ciuda pericolului, în zonă erau mulți turiști curioși să vadă fluviul al cărui debit a crescut.

Din cauza riscului de inundații, poliția din capitala maghiară a emis și un avertisment, precizând că „este periculos să stați pe cheiurile inferioare închise din Buda și Pesta”.

Debarcaderele au fost inundate

Localnicii au amplasat saci de nisip pe plaja Római, situată pe o porțiune de aproximativ 5 kilometri de-a lungul malului Dunării, în sectorul III al Budapestei.

Doar câțiva metri separă râul de casele din jur. Oamenii au construit baraje mobile temporare.

De asemenea, a început drenarea apei lacului Balaton din cauza nivelului ridicat al apelor, a mai anunțat OVF.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News