UPDATE, ORA 22.01: Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI, a transmis că, în prezent, instituția „nu are date sau informații care ar putea conduce la solicitarea creșterii nivelului de alertă teroristă”

Cu toate acestea, reprezentantul SRI a menționat: „Ținând cont, totuși, de contextul internațional și de evenimentele religioase care se întâmplă în acest weekend, Serviciul Român de Informații, cu structurile competente și cu toate celelalte instituții din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate, evident, că va manifesta o atenție sportivă peentru prezervarea stării de securitate în România”.

UPDATE, ORA 21.52: Ministrul Afacerilor Interne a transmis un comunicat prin care a anunțat măsuri sporite, după ce Ambasada SUA la București a emis alerta de securitate.

„Structurile Ministerului Afacerilor Interne se vor afla la datorie, cu efective mărite, pentru asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță publică. Polițiștii, jandarmii, polițiștii de frontieră, împreună cu partenerii instituționali, se vor afla în stradă, o atenție deosebită fiind acordată zonelor în care se desfășoară ceremonii religioase, lăcașurilor de cult și locurilor cu public numeros, pentru siguranța tuturor cetățenilor”, se arată în comunicatul MAI.

Știre inițială:„Ambasada SUA a fost informată despre amenințări care ar putea viza o sinagogă, un templu sau o moschee din România pentru weekendul 11-13 octombrie. Ambasada îi îndeamnă pe cetăţenii SUA să manifeste o prudenţă sporită în apropierea instituţiilor religioase din România pentru această perioadă”, au transmis reprezentanții Ambasadei SUA la București.

Ca măsuri de precauție, ambasada le recomandă cetățenilor să ia în considerare evitarea instituțiilor religioase în acest weekend, să nu atragă atenția asupra lor, să fie atenți la ce se întâmplă în jurul lor și să își revizuiască planurile personale privind securitatea.

O sticlă incendiară aruncată spre Ambasada Israelului din București

Ultimul incident la o institutie asociată statului israelian în București a avut loc pe data de 3 iunie 2024. Un bărbat cu cetățenie siriană a aruncat cu o sticlă incendiară spre Ambasada Israelului și apoi a încercat să-și dea foc. Atacatorul a fost imobilizat de agenții de la Brigada Antitero a SRI și dus la poliție pentru audieri.

Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al Poliției a transmis la acea dată că „bărbatul nu a apucat să-și provoace răni, dar a distrus un afiș de la intrarea în imobilul respectiv”.

„Acest eveniment nu e în contextul internațional, bărbatul ar fi avut o nemulțumire personală, respectiv faptul că nu a obținut o anume reședință”, a spus reprezentatul Poliției Române.

La rândul său, Ambasada Israelului a precizat că nu exclude posibilitatea ca respectivul atac să fi fost unul terorist.

Ambasadorul Israelului la București, Reuven Azar, „a mulțumit forțelor de securitate și Poliției Române pentru arestarea extremistului violent care a aruncat un cocktail Molotov” lângă Ambasadă. „Nu vom ceda niciodată în fața teroriștilor”, a transmis Ambasada Israelului.

Urmărește-ne pe Google News