Estul ţării se aşteaptă să fie lovit de trombe de apă în cursul dimineţii, iar la amiază i-ar urma regiunile Tokio şi Fukushima, unde se află centrala nucleară devastată de tsunami în 11 martie 2011, foarte vulnerabilă din acest motiv. Acolo, de asemenea, există temeri de precipitaţii excepţionale.
Compania care exploatează centrala, Tokyo Electric Power (Tepco) a anunţat duminică întărirea fixării echipamentelor cruciale precum conductele de apă pentru răcirea reactoarelor şi pompele. Macaralele au fost, de asemenea, fixate, iar patrulele de supraveghere întărite.
Există totuşi temerea că intensificarea ploilor ar putea creşte cantităţile deja importante de apă radioactivă care s-au infiltrat în subsolul complexului atomic în pericol.
Lucrătorii au început deja să pompeze apa de ploaie care s-a acumulat duminică în jurul rezervoarelor de lichid încărcat cu cesiu, tritiu şi stronţiu şi care, potrivit măsurătorilor efectuate asupra mai multor prelevări în diversele zone vizate, este deja contaminat, uneori în grad foarte ridicat.
Ultimul reactor nuclear japonez a fost oprit
Singurul reactor nuclear care mai era în funcţiune în Japonia a fost oprit total pentru lucrări de întreţinere.
Unitatea 4 a centralei Ohi (sau Oi, în vest) fiind oprită, Japonia este din nou privată de energie nucleară, aşa cum s-a mai întâmplat în perioada mai-iulie 2012.
Toate centrale nucleare japoneze au fost treptat scoase din serviciu pe termen nelimitat, ca măsură de precauţie, după accidentul de la Fukushima, cauzat de seismul urmat de tsunami ce a lovit pe 11 martie 2011 nord-estul ţării.