Procurorul militar şef al Ucrainei, Anatoli Matios, a cerut ieri convocarea unei reuniuni de urgenţă a conducerii Ministerului de Externe, Statului Major al armatei, Serviciului militar de informaţii şi Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) în legătură cu difuzarea pe internet a unei înregistrări video în care România ar anexa partea ucraineană a Bucovinei, după declanşarea de către Rusia a unui război pe scară largă împotriva Ucrainei, relatează Agerpres.
Foto principală: Anatoli Matios, în august 2018 (EPA)
Potrivit procurorului, în înregistrarea video difuzată pe Youtube se observă încălcarea integrităţii teritoriale a statului ucrainean.
Acesta anunță că „mâine voi depune personal la Registrul unic de anchete preliminare datele privind pregătirea (de persoane subînţelesee, dar neindentificate încă din punct de vedere procedural) pentru comiterea unor infracţiuni deosebit de grave care afectează integritatea teritorială a statului ucrainean. În legătură cu datele expuse în materialul respectiv, voi organiza marţi o întâlnire cu conducerea Ministerului de Externe, a Statului Major General, a Serviciului militar de informaţi, a Serviciului de Informaţii Externe, precum şi cu şeful interimar al SBU. Toţi vor primi instrucţiuni legale în conformitate cu procedurile penale„, a declarat el într-o postare pe Facebook, scrie Agerpres.
„Statul ucrainean (deşi slab pentru cineva) – Există (a scris el cu majusculă)! Vom lupta pentru el„, a avertizat Matios.
Clipul despre care vorbește oficialul ucrainean durează șapte minute și este realizat de amatori. Acesta este intitulat „Războiul româno-ucrainean din 2022”, și a fost urcat pe YouTube pe 26 mai.
Recomandări
PNL și PSD se spală pe mâini de vila lui Iohannis. Festivalul ipocriziei a venit după cel al slugărniciei
Captură din înregistarea care a alertat autoritățile ucrainene
Autorii video-ului susțin că, în 2022, după intensificarea acţiunilor militare în estul Ucrainei, care s-ar putea extinde până la o ofensivă globală a forţelor de ocupaţie ruseşti, România ar putea să ocupe regiunea Cernăuţi şi o parte a regiunii Odesa pentru a-şi apăra cetăţenii.
Presa din Ucraina menţionează că acest video a fost creat special pentru a tensiona relaţiile bilaterale, unii experţi declarând că astfel de provocări informaţionale sunt în stilul Moscovei, notează Bucpress.