Anunţul îngrijorător a fost făcut ieri de guvernatorul regiunii Burgas, Konstantin Grebenarov, care a menţionat că plajele din oraşele Burgas şi Sozopol sunt cele mai afectate de elementele radioactive, care sunt prezente de două ori peste limita normală. “Nu sunt destinaţii de top, dar în aceste zone ajung, anual, câteva sute de persoane din România”, ne-au declarat surse din turismul autohton. Zilele acestea s-au instalat şi semne de avertizare care să-i ţină pe oameni departe de nisipul care le-ar putea cauza grave probleme de sănătate.

Acestea fuseseră montate şi în urmă cu câteva zile, dar au fost înlăturate de localnicii care se tem că rămân fără turişti. Pe de altă parte, presa bulgară a aflat şi care e sursa iradierii. Se pare că, într-o mină dezafectată, aflată în apropiere de Burgas şi de Sozopol, au fost depozitate deşeuri radioactive, între anii 1954-1977.

Turiştii se pot îmbolnăvi de cancer

Întrucât autorităţile bulgare nu spun cu exactitate despre ce cantităţi de substanţe radioactive e vorba, medicii nu pot preciza clar care e pericolul ce-i paşte pe turişti. “În cantităţi mari, ambele substanţe (n.r. – radiu şi uraniu) pot să provoace cancer. În plus, depinde şi de timpul de expunere”, a precizat dr. Dana Lucia Stănculeanu, medic primar oncolog la Institutul de Oncologie Prof.dr. Alexandru Trestioreanu.

Au două noi cazuri de antrax

Inspectoratul Regional al Sănătăţii din Bulgaria a anunţat ieri că doi bărbaţi din oraşul Ruse sunt infectaţi cu antrax. Cei doi, în vârstă de 70, respectiv 32 de ani, s-au îmbolnăvit după ce au sacrificat o capră la finele săptămânii trecute. Antraxul, denumit popular buba neagră, se transmite de la animale la oameni, dar nu şi de la om la om. Numărul persoanelor infectate a ajuns astfel la cinci.

Urmărește-ne pe Google News