UPDATE ora 23:10. Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis duminică seara o avertizare Cod galben de inundaţii pentru afluenţi ai Oltului, din judeţele Argeş şi Vâlcea, valabilă până luni, la ora 6:00.

Potrivit hidrologilor, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri importante de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie, pe râurile mici din bazinele hidrografice: afluenţii Oltului aferenţi sectorului aval confluenţa Lotru – Acumularea Strejeşti, judeţele Vâlcea şi Argeş.

UPDATE ora 19:05. Inundații în Giurgiu. Drumuri din Adunații Copăceni sunt acoperite de apa acumulată în urma ploilor din ultima perioadă. Din fericire, apa nu a ajuns până la casele oamenilor, iar polițiștii sunt deja prezenți la fața locului. Circulaţia pe DN5 Bucureşti – Giurgiu se desfăşoară cu dificultate.

UPDATE ora 19:00. INHGA a emis o avertizare Cod portocaliu de inundații pentru unele râuri din județul Gorj, avertizare valabilă până luni, la ora 3:00.

Potrivit hidrologilor, ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri importante de debite și niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de inundație pe râurile din bazinele hidrografice: afluenții Jiului aferenți sectorului S.H. Sadu — S.H. Rovinari, Gilort — bazin superior amonte S.H. Târgu Cărbunești (județul Gorj).

„Fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul hidrografic superior al râului Gilort”, precizează INHGA.

Alertă de ploi torențiale și vreme rece în toată țara

În intervalul 7 mai, ora 16 – 9 mai, ora 23, vor fi perioade de timp, îndeosebi pe parcursul după-amiezelor și al serilor, în care instabilitatea atmosferică  va fi accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului și cu aspect de vijelie şi pe arii restrânse căderi de grindină.

Astfel de fenomene vor fi mai frecvente în zonele de deal și de munte, precum și în sudul, estul și centrul țării, iar cantităţile de apă vor depăşi local 15…20 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Precipitații mixte la munte

În noaptea de marți spre miercuri (9/10 mai) și în cursul zilei de miercuri (10 mai), vremea va deveni rece, temporar va ploua în jumătatea de sud-est a țării, la munte precipitațiile vor fi mixte, iar dimineața, mai ales în nordul și centrul țării, local se va produce brumă.

Citește și: Prognoza meteo. Cum va fi vremea în săptămâna 8-14 mai

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News