Ora 2.00, ora României. Ministerul de Externe britanic a recomandat evitarea oricărei călătorii în Afganistan și a îndemnat, de asemenea, la evitarea călătoriilor pe Aeroportul internaţional Hamid Karzai din Kabul.

„Situaţia de securitate din Afganistan rămâne volatilă. Există o ameninţare importantă de atac terorist care este încă valabilă”, se mai menţionează în alerta Foreign Office.

„Dacă vă aflaţi în zona aeroportului, îndepărtaţi-vă într-un loc sigur şi aşteptaţi noi instrucţiuni”, menţionează ministerul.

Ora 4.00, ora României. Cetăţenii aflaţi la deja la poarta Abbey, la porţile de est şi de nord au primit recomandarea de a pleca imediat, potrivit alertei de securitate. Alerta, postată pe site-ul Ambasadei SUA, nu a furnizat motivele pentru care a fost emisă, însă avertiza cetăţenii americani „să fie conştienţi de ce se întâmplă în jurul lor în orice moment, în special în mulţimi mari”.

Ora 5.30, ora României. Există o ameninţare importantă de atac terorist în apropierea aeroportului din Kabul, a declarat joi ministrul australian de externe Marise Payne, iar Canberra şi-a îndemnat cetăţenii şi cei cu vize pentru Australia să părăsească zona.

„Există o ameninţare foarte importantă, încă valabilă, de atac terorist”, le-a spus Payne jurnaliştilor la Canberra.

Prim-ministrul Scott Morrison a spus că Australia a evacuat 4.000 de persoane din Afganistan. Mulţi dintre aceşti oameni se află în Emiratele Arabe Unite, a spus Morrison, în timp ce 639 au ajuns deja în Australia.

Într-una dintre cele mai ample operaţiuni de evacuare aeriană desfăşurate vreodată, SUA şi aliaţii lor au evacuat peste 70.000 de persoane, inclusiv cetăţeni proprii, personal NATO şi afgani în situaţie de risc de pe 14 august, ziua de dinaintea cuceririi capitalei afgane de către talibani.

Cel puţin 20 de persoane au murit în ultimele zile în jurul şi în aeroportul din Kabul, a precizat duminică, 22 august, un oficial al NATO, sub protecţia anonimatului.

Bilanţul anunţat de oficialul NATO a venit la scurt timp după ce Ministerul britanic al Apărării a anunţat că şapte persoane au murit strivite de mulţimea adunată la porţile aeroportului din Kabul, care vrea cu disperare să părăsească ţara.

Potrivit New York Times, printre victime se numără și o fetiță de numai doi ani.

Talibanii au ocupat pe 15 august capitala afgană Kabul, după ce în zece zile au cucerit toate orașele importante din țară. Pe rețelele de socializare au apărut apoi imagini șocante, cu afgani care se agață de roțile avioanelor, disperați să plece din Kabul, dar și oameni care au căzut de pe o aeronavă care decola.

Marți, Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor, a declarat că afganii nu mai au permisiunea din partea grupării islamiste de a merge la aeroportul din Kabul, din cauza situaţiei haotice de acolo, și a adăugat că nu va fi acceptată prelungirea termenului-limită pentru evacuările din Kabul, pentru cetățenii străini, fixat pentru 31 august.

În replică, secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că nu există „un termen-limită” pentru orice american sau aliat care dorește să părăsească Afganistanul

Pe de alte parte, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a decis, în urma ședinței de miercuri, să autorizeze participarea a cel mult 200 de militari, pentru șase luni, la o operațiune NATO privind preluarea afganilor care au colaborat cu Alianța.

De pe 15 august, de când talibanii au preluat puterea, și până acum, 49 de români au cerut să fie repatriați din Afganistan. Aceștia au fost evacuați fie cu aeronava MApN, fie și prin sprijinul unor aeronave operate de state aliate din NATO.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News