Virusul se manifestă primăvara și nu are simptome care să dea de bănuit. Acesta se manifestă brusc, iar majoritatea celor care îi cad victime nu au cum să prevină apariția bolii.
Cei mai afectați sunt copiii și tinerii, persoanele adulte și bătrânii având rareori de suferit. Virusul, descoperit în 1919, se transmite deseori pe cale orală. Din păcate, numărul persoanelor care sunt infectate a crescut odată cu dezvoltarea noilor tehnologii, propagarea acestuia fiind mult mai rapidă și mai greu depistabilă.
Printre simptomele bolii menționăm accese de furie, nervi sau uneori hohote necontrolate de râs. Rareori, infectarea este descoperită la timp, iar virusul este tratat înainte să se manifeste. Din fericire, cazurile letale sunt aproape inexistente.
În popor, denumirea acestuia este ”păcăleală de 1 aprilie” și se manifestă, așa cum îl dă de gol numele, în prima zi a lui prier (n.r. – denumirea lunii aprilie, în popor).
În România, tradiţia păcălelilor de 1 aprilie începe în 1919, odată cu adoptarea calendarului Gregorian. Dar obiceiul este mult mai vechi: romanii serbau, începând cu 25 martie, Hilaria – echinocţiul de primăvară şi renaşterea naturii.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro