Disidentul belarus Ales Bialiațki se află după gratii de 20 de luni după ce a participat la protestele împotriva realegerii lui Aleksandr Lukașenko într-un scrutin denunțat de opoziție drept viciat.
Soția disidentului spune că nu a mai primit nicio veste despre el de o lună și că a fost transferat într-un penitenciar din Belarus cunoscut pentru brutalitatea sa.
„Autoritățile creează condiții insuportabile pentru Ales și îl țin în strictă izolare informațională. Nu există nicio scrisoare de la el timp de o lună și nici nu primește scrisorile mele”, a spus, miercuri, Pinchuk.
În martie, o instanță l-a condamnat pe Bialiatski, în vârstă de 60 de ani, cel mai important avocat pentru drepturile omului din Belarus și unul dintre câștigătorii Premiului Nobel pentru Pace în 2022, și trei dintre colegii săi, sub acuzația de finanțare a acțiunilor de încălcare a ordinii publice și contrabandă. Activiștii au respins acuzațiile.
Bialiatski a petrecut 20 de luni după gratii de la arestarea sa în 2021, iar Pinchuk este îngrijorată că sănătatea sa se deteriorează.
„În cele mai recente scrisori văd cum s-a schimbat caligrafia lui și văd cum situația se înrăutățește pentru el, atât în ceea ce privește sănătatea, cât și vederea, și sunt foarte, foarte îngrijorată pentru asta”, a spus ea și a cerut ONU să intervină în favoarea sa.
Aleksandr Lukașenko, cel mai apropiat al lui Vladimir Putin de la declanșarea războiului din Ucraina, conduce autoritar Belarusul din 1994. În timpul protestelor din 2020, cele mai mari din istoria țării, au fost arestate peste 35.000 de persoane, iar mii de oameni au fost bătuți de poliție.
Gruparea pentru drepturile omului Viasna a numărat până în prezent 1.516 deținuți politici în Belarus. Susținătorii drepturilor omului spun că autoritățile creează în mod deliberat condiții insuportabile pentru mulți dintre ei.
Ales Bialiațki a împărțit Premiul pentru Pace din 2022 cu Memorial, un grup proeminent rus pentru drepturile omului și Centrul Ucrainean pentru Libertăți Civile.