Printre altele, Ales Bialiațki a înființat organizația Viasna (Primăvara) în 1996, ca răspuns la controversatele amendamente constituționale care au conferit președintelui Aleksandr Lukașenko puteri dictatoriale și care au declanșat manifestații pe scară largă, amintește comitetul care acordă Premiul Nobel.

Viasna a oferit sprijin protestatarilor care au fost trimiși după gratii pentru că au protestat împotriva regimului Lukașenko și familiilor acestora. În anii care au urmat, Viasna a evoluat într-o organizație extinsă pentru drepturile omului care a documentat și a protestat împotriva utilizării de către autorități a torturii împotriva deținuților politic.

Autoritățile guvernamentale au încercat în mod repetat să-l reducă la tăcere pe Ales Bialiațki. A fost închis din 2011 până în 2014.

În urma unor demonstrații de amploare împotriva regimului din 2020, a fost din nou arestat. El este încă reținut fără un proces care să-i stabilească vinovăția.

„În ciuda dificultăților personale imense, domnul Bialiațki nu a cedat niciun centimetru în lupta sa pentru drepturile omului și democrație în Belarus”, a transmis comitetul care acordă Premiul Nobel pentru Pace.

Alături de Bialiațki, au mai fost onorate cu Premiul Nobel pentru Pace 2022 organizațiile pentru drepturile omului Memorial din Rusia și Centrul pentru Libertăți Civile din Ucraina.

 
 

Urmărește-ne pe Google News