Comitetul norvegian a decis să acorde Premiul Nobel pentru Pace pentru anul 2022 activistului pentru drepturile omului din Belarus Ales Bialiațki și organizațiilor societății civile Memorial din Rusia și Centrul pentru libertăți civile din Ucraina.

Libertatea a stat de vorbă cu Ales Bialiațki, fondator și președinte al Centrului pentru Drepturile Omului „Viasna”, după arestarea jurnalistului Roman Protasevici, în 2021. 

Vă redăm cele mai importante declarații ale câștigătorului Premiului Nobel din discuția cu reporterii ziarului, din urmă cu un an. 

Ales Bialiațki, câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace 2022, a stat trei ani în închisoare în Belarus

Ales Bialiațki a fost, la rândul său, arestat în urmă cu 10 ani, fiind acuzat de evaziune fiscală, pentru niște sponsorizări primite din străinătate pentru fundație. A fost condamnat la patru ani și jumătate de închisoare, cu confiscarea proprietăților. A stat trei ani după gratii, fiind eliberat la presiunea comunității internaționale.

„Lukașenko va trebui să plătească scump pentru gestul său”, comenta Ales Bialiațki, în urmă cu un an actul de arestare a lui Protasevici. 

Un vehement opozant al regimului Lukașenko

După protestele masive de stradă din 2020, suprimate prin violență, arestări și dosare penale, Ales Bialiațki sublinia că regimul bielorus a strâns și mai puternic chingile, după ce Aleksandr Lukașenko a fost reconfirmat în funcția de președinte al țării. „Persecuția oponenților regimului Lukașenko e acum la apogeu”, spunea activistul pentru drepturile omului, în dialogul cu ziarul. 

Pacienții unui spital din Prahova, pe cale să fie externați forțat: „96% sunt imobilizați, mulți dintre ei nu au casă sau familie”
Recomandări
Pacienții unui spital din Prahova, pe cale să fie externați forțat: „96% sunt imobilizați, mulți dintre ei nu au casă sau familie”

„În Belarus, scara imensă a represiunilor a zdrobit activitatea civică. Procese motivate politic au loc acum aproape în fiecare zi”, explica acesta în 2021. Nu și-a pierdut însă încrederea că societatea bielorusă va da înapoi. 

Ura față de regim se acumulează și sunt sigur că mai devreme sau mai târziu se va revărsa pe străzi. Nu s-a dorit să fie ca la voi în 1989. Demonstrațiile în masă de anul trecut (2020, n.r.) au fost pașnice, dar autoritățile n-au vrut să asculte vocea oamenilor. Prin urmare, nu exclud ca soarta lui Lukașenko să fie aceeași cu a lui Nicolae Ceaușescu.

Belarus, o „gaură neagră a Europei”

Acțiunile represive au lovit în jurnaliști, activiști pentru drepturile omului, studenți și profesori, sindicaliști și participanți la campania electorală a opoziției. Au ajuns în închisorile bieloruse femei și copii deopotrivă, dar și oameni care au fost învinuiți pentru că au comis gesturi firești, explica Bialiațki în interviul cu reporterii Libertatea. 

Bialiațki atrăgea atenția că regimul de la Minsk reprezintă o amenințare la adresa stabilității și a păcii în Europa: 

„Belarus se transformă rapid într-o «gaură neagră» precum Transnistria, dar mult mai periculoasă pentru întreaga Europă și, în primul rând, pentru țările vecine – Polonia, Lituania, Letonia –, care sunt membre UE”, spunea activistul, astăzi câștigător al Premiului Nobel pentru Pace. 

Cum poate România să devină interesantă strategic și financiar pentru Japonia
Recomandări
Cum poate România să devină interesantă strategic și financiar pentru Japonia

Drepturile omului, încălcate permanent în Belarus 

„Represiunile împotriva societății civile din Belarus nu au început de ieri, de azi”, spunea Ales Bialiațki, care a cunoscut și el închisorile și lagărele de muncă bieloruse. 

În 1996, activistul a fondat Centrul pentru Drepturile Omului „Viasna“, crezând că disidenții bieloruși vor avea nevoie de consiliere pentru puțin timp după ce Aleksandr Lukașenko și-a început primul mandat de președinte. Bialiațki a descoperit însă că munca activiștilor a fost una continuă. 

El a început să aibă probleme cu autoritățile, după alegerile prezidențiale din 2001, când „Viasna” a avut rol de observator. În 2003, Curtea Supremă din Belarus a revocat statutul centrului pentru drepturile omului. Asociația a continuat să existe, în ciuda șicanelor din partea autorităților.

Bialiațki, eliberat din închisoare după o campanie la nivel internațional 

În 2011, Ales Bialiațki a fost arestat, sub acuzația de evaziune fiscală, din cauza unor sponsorizări primite din străinătate pentru întreținerea activității „Viasna”. A fost condamnat la patru ani și jumătate de închisoare, cu confiscarea proprietăților. Activistul și-a ispășit pedeapsa într-o colonie de muncă, unde a cunoscut și foametea, și violențele gardienilor, și înstrăinarea de familie, căreia nu-i erau permise vizitele. 

S-a încheiat procesul criminalilor omului de afaceri Adrian Kreiner. Procurorul n-a cerut închisoare pe viață, iar suspecții vor achitare pentru omor calificat
Recomandări
S-a încheiat procesul criminalilor omului de afaceri Adrian Kreiner. Procurorul n-a cerut închisoare pe viață, iar suspecții vor achitare pentru omor calificat

Bialiațki a fost amnistiat în 2012, după ce a fost lansată o amplă campanie internațională pentru eliberarea lui. Au fost implicați lideri de la vârful Uniunii Europene până la ONG-uri care se ocupă de drepturile omului.

„Eu, la fel ca alți activiști, pot fi arestat și condamnat oricând. Știu ce înseamnă să faci închisoare în Belarus, dar nu mă tem atât de tare că voi ajunge din nou acolo. Fiecare dintre noi are propriul destin și trebuie să-l accepte cu demnitate”, declara în 2021 Ales Bialiațki.

Speranțe pentru soarta bielorușilor 

„Dacă vrei schimbarea, atunci trebuie să fii dispus să te sacrifici pentru ea”, mai spunea activistul.

Își hrănește speranța pentru un viitor mai bun din progresul pe care societatea bielorusă l-a făcut în ultimii ani, lucru demonstrat chiar de protestele pașnice din urmă cu doi ani.

Activistul Ales Bialiațki privește viitorul prizonierilor în nuanțe optimiste, însă subliniază că soarta lor este în mâinile comunității internaționale – cu cât presiunile și sancțiunile vor fi mai mari, cu atât va crește șansa ca oamenii să fie eliberați.

Prietenia dintre Lukașenko și Putin 

Soarta lui Lukașenko este în mâinile lui Putin, spunea Bialiațki în 2021, înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

Dictatorii găsesc întotdeauna un limbaj comun. Dacă nu ar exista acest sprijin, am trăi deja într-o țară democratică. Regimul Putin este și mai periculos, e principala amenințare la adresa democrațiilor. Prin urmare, sprijinul consolidat al Occidentului este foarte important pentru noi. 

Ales Bialiațki, activist, câștigător al Premiului Nobel pentru Pace 2022:

Activistul arăta și că singura șansă pentru ca Belarus să fie o democrație este înlăturarea lui Lukașenko de la putere, iar această schimbare va fi posibilă doar cu ajutorul cetățenilor bieloruși. 


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (1)
Avatar comentarii

Jumbo 07.10.2022, 14:59

Noi am făcut schimbare. Alții ne au prostit și ne au impus o. Pt un cuvânt amagitor și desuet, democratie, am pierdut tot. De fapt n am pierdut, ne a fost luat. Industrie, agricultura, turism, resurse naturale, energie, copii și nepoți, banii pe 100 de ani. Cozile de topor, ca beneficiarul asta de premii, o duc bine, stăpânul amerloc ii recompensează pe tradatori

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.