Georgescu a câștigat alegerile din 14 decembrie, în care a candidat contra lui Cătălin Fetecău, președintele Universității Dunărea de Jos. Deși Fetecău a avut mai multe voturi la Galați, Georgescu a avut câștig cu 14 sufragii în plus, cu ajutorul celor obținute la secțiile din Brăila și Chișinău, potrivit datelor anunțate atunci, notează Edupedu, portal de știri din învățământ.
Ministerul Educației a trimis, ulterior, un control la Universitatea Dunărea de Jos, după ce au fost semnalate nereguli în cadrul procesului electoral. Procedura de vot a fost contestată atât intern, cât și la minister. Cătălin Fetecău a confirmat că a contestat rezultatul alegerilor.
Lucian Puiu Georgescu, fost ministru al cercetării în Guvernul Tudose, a devenit rector în urmă cu 4 ani. Mandatul său a fost marcat de acuzații și anchete.
Deciziile de neconfirmare a unui rector în funcție sunt extrem de rare. În actualul val de alegeri universitare, cazul de la Galați este al doilea în care un rector ales primește ordin de neconfirmare din partea ministerului, după cel la Ramonei Lile, de la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad.
Ordinul de neconfirmare în acel caz invoca o decizie a Consiliului Național de Etică din 2021, referitor la plagiat în cazul Ramona Lile, ordin ce a determinat o sancțiune ce includea interdicția de a candida la funcții de conducere pe o perioadă de 5 ani.
Potrivit noii metodologii a alegerilor, rectorul desemnat prin alegeri sau concurs trebuia confirmat de ministrul educației în 30 de zile de la data desemnării.
În momentul vacantării unui post de conducere, instituția de învățământ superior trebuie să organizeze procedura de ocupare a postului în termen de maximum 3 luni.
Foto: Agerpres
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
mariussorin75 • 31.01.2024, 10:10
bataie pe ciolan si la nivelul asta? totul e politizat...rezultate zero
Alex.59 • 31.01.2024, 08:05
Păi dacă și în "mediul academic" se-ntâmplă d-astea, ce să mai zicem de alte domenii..? 🤔