Parlamentarii sunt mai liberi decat anul trecut
Decizia Executivului de a cumula Sarbatorile Pascale din acest an cu ziua de 1 Mai dand 9 zile libere pentru toti bugetarii a prelungit liberele parlamentarilor cu cel putin o saptamana fata de anul trecut. Astfel, acestia beneficiaza de doua vacante, una de iarna si care dureaza 45 de zile incluzand Cracinul si Revelionul, pana la 1 februarie, si una de vara, care incepe pe 1 iulie si se termina la 1 septembrie, adica aproximativ 62 de zile.
Nu trebuie uitata nici ziua libera de 1 Decembrie, cand alesii stau iar acasa. In 2002, Pastele nu le-a adus alesilor decat patru zile libere deoarece nu a cazut aproape de ziua de 1 Mai. Anul acesta insa senatorii si deputatii isi vor manca linistiti mielul, fara sa se grabeasca mai ales ca au la dispozitie 10 zile de mini-vacanta. Despre recuperarea acestor libere nici nu poate fi vorba.
Desi Executivul a hotarat ca toate zilele pierdute sa fie recuperate ulterior, conducerile celor doua Camere ale Parlamentului nu considera ca ar trebui sa respecte aceasta decizie. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, chiar a si avansat ideea ca aceste zile vor fi recuperate de alesi prin munca in circumscriptiile electorale. Lucru greu de imaginat, mai ales ca prezenta alesilor vinerea la birourile senatoriale ori este la ,,cota de avarie,,, adica maximum 2-3 ore pe zi, ori lipseste cu desavarsire.
Munca in circumscriptii reprezinta de fapt o alta modalitate de crestere a numarului de libere si micsorare a numarului de zile de munca. Puse cap la cap, in decursul unui an de zile senatorii si deputatii ,,reusesc,, performanta de a aduna la zilele libere inca 115, care reprezinta ,,sfarsitul de saptamana ,, prelungit.
Nici inceputul unei saptamani de munca a alesilor nu este prea stresant. Acestia vin de obicei la munca pe la orele 15-16, lunea, iar joia termina cat mai repede.
Vezi care e prezența la vot la alegerile parlamentare 2024 și ce candidați sunt pe listele partidelor!