• Bacalbaşa: „Ştiţi care este familia tradiţională din Vaslui? Bărbatul, femeia, levierul şi sticla de molan. Ei, nu ştiu dacă votul nu a avut cumva o semnificaţie apropiată de familia tradiţională din Vaslui”.
  • Rădulescu: „Românii nu au înţeles nimic, o să îi condamne copiii şi nepoţii! Homosexualitatea este o orientare maladivă, aşa se nasc, e o boală!”

80% dintre românii cu drept de vot nu s-au pronunţat la referendumul pentru definirea familiei.

O decizie fără precedent în istoria democratică a României, un „boicot” asumat al cetăţenilor, care nu au dorit să răspundă unei inițiative a Coaliţiei pentru Familie, pe un subiect extrem de delicat.

Bacalbaşa leagă neimplicarea românilor la referendum de numărul „stupefiant” al analfabeților funcționali

Nicolae Bacalbaşa, deputat PSD și medic, crede că vina pentru modul în care românii au înțeles acest referendum are legătură cu nivelul învăţământului şi cu numărul analfabeţilor funcţionali.

„Dacă ne gândim la distrugerea învăţământului, în ultimii 30 de ani, la numărul analfabeţilor funcţionali, care este stupefiant, nici nu este de mirare. Bieţii oameni, care nu s-au implicat, nu au avut percepţia deciziei”, a spus Bacalbașa, precizând că formularea întrebării a fost prea „abstractă”.

Deputatul precizează că referendumul nu a avut nici o legătură cu sexualitatea, iar votul duce mai degrabă cu gândul la “familia tradițională din Vaslui”.

„Ştiţi care este familia tradiţională din Vaslui? Bărbatul, femeia, levierul şi sticla de molan. Ei, nu ştiu dacă votul nu a avut cumva o semnificaţie apropiată de familia tradiţională din Vaslui”, spune Bacalbașa.

Rădulescu: „Nu cred că Decebal sau Ştefan cel Mare îşi puteau închipui că se va ajunge să se căsătorească doi bărbaţi şi două femei”

Şi deputatul Cătălin Rădulescu, colegul său de partid, spune că este dezamăgit de români şi de modul în care au decis să se manifeste la acest referendum.

„Eu, azi, nu vreau să mai vorbesc ca deputat, vreau să vorbesc ca medic şi nepot de preot. Sunt supărat astăzi pe toţi, pe românii care nu au înţeles nimic şi nu au înţeles că trebuie să îşi păstreze familiile aşa cum le-au lăsat strămoşii lor. Cred că o să îi condamne, la un anumit moment, copiii şi nepoţii. Aici nu era vorba despre PSD şi Dragnea”, spune Cătălin Rădulescu.

Rădulescu a precizat şi ce consideră el că sunt homosexualii: „O minoritate cu orientare sexuală, cum o numim noi, medicii, maladivă, bolnavă, pentru că orientarea sexuală normală nu este inventată de noi, este cea dintre un bărbat şi o femeie. Este o maladie, te naşti cu această orientare sexuală”, a spus el.

Deputatul susține că homosexualilor ar trebui să li se interzică să se căsătorească.

„Dumnezeu şi Iisus Hristos au făcut ca pe planeta asta în aşa fel încât să fie Adam şi Eva. Faptul că aşa ne-am născut noi, asta e credinţa noastră, dacă nu vor, e treaba lor, să facă ce vor în familia lor, dar nu cred că, în poporul ăsta, nu cred că Decebal sau Ştefan cel Mare îşi puteau închipui că se va ajunge să se căsătorească doi bărbaţi şi două femei”, a explicat Rădulescu.

Turcescu: „Formula boicotului este una in extremis. Aş fi preferat să avem un număr foarte mare de participanţi”

Robert Turcescu, deputat PMP, consideră că votul, indiferent că ne convine sau nu, este unul suveran.

„Boicotul a fost o alegere, dar cred că, pe viitor, trebuie introdus votul electronic. Formula boicotului este una in extremis. Aş fi preferat să avem un număr foarte mare de participanţi la referendum, dar în care să avem o situaţie clară a opţiunilor”, a spus Turcescu.

Deputatul PMP şi-a promis, la 18 ani, că nu va lipsi la niciun vot, astfel că a mers la referendum, dar a refuzat să facă și campanie, pentru că tema a fost una”extrem de delicată şi intimă”.

„Participarea politicienilor a a fost nepotrivită, pronunţarea lor pe oportunitatea participării sau nu. Liderii politici trebuiau să respecte faptul că votul este liber”, a spus Turcescu.

Bănicioiu: „Adresantul boicotului a fost Liviu Dragnea. S-a ratat şansa unei dezbateri necesare”

Nicolae Bănicioiu, deputat independent, consideră că boicotul îl are ca adresant pe Liviu Dragnea.

„Dragnea a vrut să îşi asume un demers iniţiat de 3 milioane de românii. Oamenii nu au vrut să fie părtaşi la un demers la care este parte şi Liviu Dragnea”, spune Bănicioiu, care consideră că s-a ratat şansa unei dezbateri pe o temă extrem de importantă.

„Oamenii au vrut să îi dea lui o lecţie. A reuşit să distrugă o temă importantă şi necesară în societate”, crede fostul ministru al Sănătăţii.

Daniel Gheorghe: „Românii nu au ieşit la vot din cauza unei campanii «murdare»”

Deputatul PNL Daniel Gheorghe consideră că boicotul este o chestiune care are legătură mai mult cu mentalul totalitar şi antidemocratic.

„Respect un vot împotrivă, un vot anulat, dar nu voi respecta niciodată tendinţa de a impune prin forţă şi prin constrângere un anumit punct de vedere”, spune deputatul liberal, precizând că nu vorbeşte despre români.

El consideră că românii nu au ieşit la vot din cauza unei campanii „murdare”: „Această alăturare a lui Liviu Dragnea nu a făcut deloc bine dezbaterii, sunt tensiuni foarte mari în societate. Faptul că mulţi români nu au venit la vot ţine de neîncrederea în raport cu persoanele publice”.

Potrivit parlamentarului PNL, o modificare a legislaţiei în privinţa căsătoriei persoanelor de acelaşi sex ar putea să se facă printr-o iniţiativă legislativă sau chiar prin OUG, în Guvern. În plus, spune el, şi la CCR ar putea să se ridice o excepţie de neconstituţionalitate.

Daniel Gheorghe este, însă, optimist: „Cred că într-o zi vom avea transpus în Constituţie acest text. Nu ştiu anul, dar cred că acest lucru se va produce”, a spus el.


Citește și:

REPORTAJ: Cântărește jumătate de tonă și are aproape 200 de ani. Povestea covorului dăruit de un sultan și adus din Ada Kaleh în moscheea din Constanța/ VIDEO&FOTO

Tolo: Biserica a întrebat, creștinii au răspuns! Rezultatul referendumului, o lecție de toleranță pe care credincioșii o oferă preoților

Urmărește-ne pe Google News