Lunar, un deputat sau senator, în funcție de poziția deținută în Parlament, încasează doar din indemnizație între 10.852 de lei și 13.019 lei. Iar acesta e doar salariul propriu-zis, la care sunt adăugați bani de chirie, dar și bani din suma forfetară (fiecare ales are dreptul la o sumă forfetară în valoare de minimum o indemnizaţie şi jumătate brută lunară a deputatului, respectiv a senatorului).

Cu toate că sunt plătiți să reprezinte interesele alegătorilor, să propună proiecte legislative, să participe la dezbaterea acestora sau să facă interpelări legate de activitatea ministerelor, șapte aleși au fost foarte discreți în cei trei ani și jumătate de mandat și nu au vorbit în Parlament decât la depunerea jurământului.

Aleșii Coaliției se mențin „la putere”

PSD și PNL au câte doi aleși care au putut fi auziți de la tribuna Parlamentului doar la depunerea jurământului. Una din cele două persoane de la PSD este deputatul Nicu Niță, vicepreședinte al Comisiei economice. Niță, aflat acum la al doilea mandat, este un politician care deține zeci de terenuri agricole, precum și numeroase alte bunuri, printre care două case de locuit în Brăila, o casă de vacanță în Predeal și una în Eforie Nord.

Nicu Niță

A doua persoană din PSD cu o singură luare de cuvânt este Eliza Peța-Ștefănescu. Deputată la al doilea mandat, reprezentanta județului Dolj este mai degrabă o figură necunoscută la nivel central, nefiind în atenția publică prin vreo inițiativă.

Eliza Peța-Ștefănescu

Liberalii au și ei doi oameni

Din rândul liberalilor, deputații Daniel Constantin și Costel Barbu sunt cei care au luat cuvântul în plen doar la jurământ. Daniel Constantin, fost ministru al agriculturii și președinte interimar al PNL Teleorman, a bifat și doar două întrebări adresate Ministerului Agriculturii în cele șapte sesiuni din această legislatură.

Daniel Constantin

Subțiere este și activitatea lui Costel Barbu (deputat de Teleorman), fostă mână dreaptă a lui Ludovic Orban, când cel din urmă era prim-ministru, fiind chiar secretar general-adjunct al Guvernului, dar care în ultimii ani a fost discret.

Costel Barbu

Tot din cercul Puterii, dar din rândul aleșilor Grupului minorităților, a ales să nu se remarce nici Ognean Crîstici, trimis în Parlament de Uniunea Sârbilor din România. În afară de intervenția de la depunerea jurământului, Crîstici a fost inițiator sau coinițiator a 60 de proiecte de lege, evitând depunerea oricărei interpelări sau întrebări pentru vreo instituție a statului.

Opozanții muți

Și în Opoziție sunt aleși care nu doar că nu au dorit să iasă în evidență, ci au fugit de microfoanele din plen. Cel mai tânăr deputat din legislatura 2020-2024, Călin Balabașciuc (28 de ani), membru AUR, nu s-a concentrat nici el pe vorbit, ceea ce l-a făcut să treacă pe la microfonul central doar la depunerea jurământului. Balbașciuc a devenit cunoscut și prin faptul că la depunerea primei declarații de avere, în decembrie 2020, avea zero venituri și zero proprietăți.

Călin Balabașciuc

Deputatul USR Andrei Drancă nu a putut fi văzut nici el la microfonul central în ultimii ani. Ultima dată când a mers să ia cuvântul a fost pe 21 decembrie 2020, la depunerea jurământului. La un pas să rămână în cercul deputaților scumpi la vorbe a fost și deputatul UDMR Szabolcs Nagy, care în mai, anul acesta, a avut o a doua intervenție în Parlament.

Andrei Drancă

Foto principala: Hepta

Urmărește-ne pe Google News