Alesii, dar si functionarii Parlamentului sunt foarte interesati de metode profesioniste prin care pot ucide pe cineva. Ca dovada, „Manualul ucigasului profesionist/Crima, o meserie ca oricare alta” s-a vandut rapid la libraria de la Camera Deputatilor.
Cartea, aparuta in 1994, este de-a dreptul socanta. Nu este o lucrare beletristica, ci manual pur tehnic, ilustrat, destinat celor care doresc sa devina ucigasi profesionisti. Desi autorii spun ca scopul acestei carti este pur informativ, pe pagina a doua a manualului se recomanda cititorilor sa consulte un medic inainte de inceperea exercitiilor de pregatire, pentru a se evita accidentele mortale. Cartea este bine structurata pe capitole, cum ar fi „Uciderea cu arme de foc”, „Uciderea cu arme albe”, „Uciderea cu mainile goale” sau „Uciderea prin otravire”. Amatorul de reconversie profesionala, sau de razbunare politica, in cazul nostru, afla toate amanuntele necesare ducerii planului la bun sfarsit. Astfel, viitorul ucigas poate invata din manual amanunte care ii pot schimba complet ideea despre cum poate omori pe cineva. La capitolul referitor la uciderea cu spitul de spart gheata sau cu un cutit, ucigasul este sfatuit sa evite inima victimei, pentru ca este greu de atins din cauza coastelor. Se recomanda infigerea spitului in moalele capului, sau a cutitului in ochi: „Odata lama patrunsa, trebuie rasucita puternic apoi trasa afara”, recomanda specialistii. Pentru cei cu stomacurile mai sensibile, care nu suporta vederea sangelui, autorii recomanda otravuri puternice, „de casa”, care pot fi preparate de oricine, din mucuri de tigara sau din ce gaseste la indemana prin debara.
Ovidiu Draganescu, vicepresedinte al Comisiei de aparare din Camera Deputatilor, a avut un adevarat soc gasind aceasta carte in libraria care functioneaza la intrarea din Palatul Parlamentului. El spune ca daca ar avea inclinatii „ucigase” s-ar fi putut perfectiona in arta omorului citind „Manualul ucigasului profesionist”. Chiar daca autorii, Bill Jefferson si Steve Haris, arata ca lucrarea are de fapt rol de „autoaparare”, pentru ca pune in garda „pe toti cei care o parcurg asupra pericolelor care ii pandesc”, Ovidiu Draganescu nu e tocmai de aceeasi parere. De aceea vrea sa prezinte „Manualul ucigasului profesionist” membrilor Comisiei de aparare. „Este foarte grav faptul ca sunt prezentate niste metode care pot fi la indemana oricui”, spune deputatul rasfoind cartea in care si surubelnita e considerata obiect letal. Asta in conditiile in care, in aceeasi zi, prin poarta Parlamentului intrase un meserias cu o trusa completa de asemenea piese si in conditiile in care surubelnite se gasesc destule prin Parlament.
„Am vazut ca se poate ucide cu creionul, cu ziarul, obiecte pe care le are orice om in mana. E foarte grav ca se comercializeaza asemenea „manuale”, pentru ca atrag atentia fiecarui om ca poate deveni un criminal daca doreste”, spune Draganescu. Desi sustine ca nu e un tip fricos, deputatul PNL nu poate sa nu se gandeasca ingrijorat pe mana cui a putut ajunge un exemplar al „manualului”, pentru ca volumul a fost vandut liber si putea ajunge „la tot felul de iresponsabili”. El vrea sa arate in Comisia de aparare unde se poate ajunge daca nu este un control al factorilor in drept. „In aceste cazuri cred ca editurile ar trebui sa ceara avizul politiei”, crede deputatul. Desi nu oricine poate deveni „maestru” doar citind cartea, Ovidiu Draganescu arata ca totusi ea este periculoasa, deoarece respectivul devine, daca e interesat, un „semiinitiat in tot felul de moduri de a ucide”.
Sesizat de redactia noastra, Serviciul Roman de Informatii ne-a comunicat ca asemenea publicatii nu fac obiectul activitatii institutiei. Dar Ministerul Culturii ar fi trebuit sa nu isi dea avizul, in 1995, pentru aparitia lucrarii.
Editura Garell tine secret tirajul manualului.
Conducerea Editurii Garell Publishing House este foarte „zgarcita” in oferirea de detalii privind tirajul si distributia cartii „Manualul ucigasului profesionist”.
Contactata telefonic, Elena Oancea, care s-a prezentat drept „unul dintre patroni”, ne-a declarat: „Nu pot sa va spun numarul de exemplare in care a fost tiparita cartea. Sunt date confidentiale. Oricum, sa stiti ca s-a facut initial un sondaj de piata. In momentul de fata nu mai avem nici un exemplar in stoc, toate au fost distribuite. Nu stiu, probabil ca si in Bucuresti si in tara, pentru ca noi le dam la angrosisti”, ne-a spus Elena Oancea. Intrebata daca a obtinut vreo aprobare pentru a publica o astfel de lucrare, aceasta ne-a raspuns, foarte revoltata, ca „n-a fost nevoie. Ce, e vreo cenzura? De ce sa fie nevoie?”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News