Proiectul de lege pentru înființarea Avocatului Copilului va trece însă tacit prin Camera Deputatilor și pleacă spre dezbatere la Senat. ”Voturile PSD împotriva respectării și apărării drepturilor copiilor în România nu au fost suficiente pentru a vota raportul de respingere al proiectului de lege. Astăzi, 1 din 2 copii este în risc de sărăcie sau de excluziune socială, iar infracționalitatea în rândul minorilor victime sau făptași a crescut cu o treime în ultimii 5 ani”, a spus deputatul liberal. PNL, ALDE și UNPR au votat în favoarea proiectului de lege.
”Avocatul Copilului poate fi o persoană care: (1) este cetăţean român; (2) are studii superioare juridice cu o vechime echivalentă îndeplinirii condiţiilor de numire a unui judecător la Curtea Constituţională; (3) posedă capacitatea deplină de a întreprinde acţiuni legale şi se bucură de toate drepturile publice, (4) are o experienţă recunoscută şi de notorietate în munca desfăşurată cu copiii sau în beneficiul acestora; (5) are un caracter integru şi se evidenţiază printr-o înaltă autoritate morală având în vedere valorile morale şi sensibilitatea faţă de problemele sociale; (6) nu a fost condamnată printr-o sentinţa valabilă pentru o infracţiune deliberată”, se spune în actul normativ.
În privinţa atribuţiilor, Avocatului Copilului ar urma să se ocupe cu promovarea şi protejarea drepturilor copilului, monitorizarea respectării drepturilor copilului. Cea mai importantă atribuţie constă însă în investigarea şi soluţionarea plângerilor individuale şi de grup, făcute de către copii sau orice altă persoană care sesizează încălcări ale drepturilor copilului. În acest sens trebuie să citeze martori, să interogheze, să aibă acces la documente relevante.