Abia împlinise doi ani când Constantin-Alexandru Ene, din București, a fost diagnosticat cu cancer. Acela a fost momentul în care băiatul, care acum are 20 de ani, a fost prins în vâltoarea unei aprigi lupte pentru supraviețuire. Un drum chinuitor, pe care, timp de 18 ani, l-a traversat la braț cu boala nemiloasă. Când lucrurile păreau să fi intrat pe un făgaș normal, medicii turci care îl tratează au descoperit un nou focar al bolii: un nodul în plămânul stâng. „Arma” împotriva acestei noi răbufniri a bolii este, spun specialiștii, imunoterapia, un tratament nou pe piața medicală, care însă costă peste 250.000 de euro.

Alex luptă cu cancerul de când avea 2 ani

Alex – aflat în programul de susținere al Fundației Ringier Româniaeste prins, de când se știe, în ghearele acestei cumplite boli. Cancerul – neuroblastom cu metastaze osoase gradul IV (tumori ale nervilor spinali) – i s-a cuibărit în trup când avea 2 ani. O maladie îngrozitoare în fața căreia medicii din România au ridicat din umeri, privindu-l pe băiat ca pe un pacient fără șanse. Așa, Alex a ajuns în Turcia, la Amerikan Hastanesi, din Istanbul, unde oncologii au reușit chiar să-l facă să meargă pe propriile picioare după ce, un an, băiatul și-a privit copilăria din scaunul cu rotile din cauza faptului că tumorile canceroase îi distruseseră coloana vertebrală, prinsă acum în zeci de tije și șuruburi.

18 ani, trăiți cu speranța vindecării

De atunci, s-au scurs 18 ani lungi cât o viață de om pe care Alex, fiul a doi foști canotori, i-a trăit, cu speranța că visul vindecării i se va împlini. În luna august, când părea că tratamentul (imunoterapie combinată cu un tratament personalizat) își face efectul așteptat de medicii turci de la Amerikan Hastanesi, o veste cumplită a căzut peste băiat precum lama ghilotinei peste gâtul unui condamnat la moarte. Un nodul (n.r. – 19 mm) a crescut în plămânul stâng! Un nou atac al bolii, aflat foarte aproape de vertebra T7, unde a fost localizat focarul inițial al bolii!

Un nou focar al bolii, un nodul de 19 mm în plămânul stâng

„Eram la final de tratament, aproape de finalul celei de-a patra cure, când medicii turci (n.r. – de la Amerikan Hastanesi) au făcut această descoperire ce a făcut să cadă cerul peste noi. E cumplit… E vorba de un nodul ce are 19 mm, care este afectat cu celule de neuroblastom… Este un nou focar al bolii… Tratamentele anterioare de imunoterapie au dat rezultate, că testele genetice au ieșit negative, iar celelalte focare de la coloană (n.r. – trei tumori) erau sub control total, practic nu mai existau.

Și pentru oncologii turci a fost o situație neprevăzută atât timp cât totul mergea bine. Nu se așteptau ca boala să migreze prin metastaze… Există și o parte bună a acestei nenorociri, aceea că nodulul a fost descoperit din timp și medicii au putut reacționa imediat”, ne-a spus Elena Ene, mama lui Alex.

Internat de urgență în Turcia

De aceea, a fost nevoie ca Alex să fie internat de urgență la Amerikan Hastanesi, din Istanbul, pentru a fi supus unor investigații complexe (analize, examinări imagistice), dar și pentru a începe prima cură de chimioterapie din cele două planificate. Felul în care acel nodul va reacționa la tratament va fi hotărâtor pentru următorii pași care vor trebui urmați în calendarul medical personalizat pentru Alex. Este luată în calcul și o intervenție chirurgicală combinată cu radioterapie. Nu lipsit de importanță este faptul că, pentru cele aproape două săptămâni de ședere neprevăzută în Turcia, părinții lui Alex au cheltuit în jur de 16.000 de euro!

Pentru imunoterapie, Alex are nevoie de 250.000 de euro

Acum, șansa lui Alex, fiul a doi foști sportivi – caiacista Elena-Georgeta (multiplă campioană națională) și canotorul Florin-Daniel (campion balcanic, multiplu campion național și participant la Olimpiada din1992 și la Mondiale din 1993) -, este un alt tratament cu imunoterapie. Este vorba de un medicament nou, produs în SUA, care are însă un preț exorbitant, imposibil de suportat de părinții băiatului. O estimare făcută de specialiști plasează costurile celor 12 fiole în jurul a 250.000 de euro, dar prețul poate ajunge și la peste 300.000 de euro în funcție de deciziile viitoare ale oncologilor care îl monitorizează pe băiat și care vor acționa doar în raport cu răspunsul organismului lui Alex la tratamentul inovativ produs în SUA.

„Alex are 20 de ani și vrea să trăiască!”

„Pentru noi, lupta este cu atât mai grea cu cât ne lovim de lipsa banilor. Dacă nu ai bani, nu prea ai șanse… Dar nu ne dăm bătuți! Sperăm din tot sufletul ca oameni cu inimă mare să ne fie alături așa cum ne-au fost în toți acești ani în care Alex a putut și datorită lor să ajungă la tratament și astfel să lupte cu boala. Timpul nu ne este aliat, pentru că la jumătatea lunii noiembrie, trebuie să avem cei 250.000 de euro necesari acelui tratament cu imunoterapie în care ne punem toate speranțele. Vă rugăm să îi fiți aproape lui Alex, care are doar 20 de ani și vrea să trăiască! Doar cu ajutor vom putea strânge acei bani”, este apelul disperat pe care mama lui Alex îl face prin intermediul Fundației Ringier România.

Cei care doresc să îl ajute pe Alex o pot face donând 2 euro prin SMS la numărul 8828 cu textul «ALEX» sau folosind următoarele conturi ale Fundației Ringier:

RO98 BACX 0000 0012 7457 7001 – LEI

RO02 RZBR 0000 0600 1552 6177 – EURO

Donează prin SMS, online, prin PayPal sau transfer ori redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către Fundația Ringier. Detalii pe www.ajutacopiii.ro

* Suma alocată cauzei este de 2 euro și banii se rețin o singură dată. Nu se percepe TVA pentru donațiile de pe abonament. În rețelele Digi Mobil, Orange și Telekom, pentru cartelele preplătite, TVA a fost reținută la achiziționarea creditului. Pentru donațiile de pe cartele preplătite în rețeaua Vodafone, utilizatorii nu plătesc TVA.

Citește mai multe despre copiii pe care FUNDAȚIA RINGIER îi sprijină de 12 ani la rubrica AJUTĂ COPIII

Urmărește-ne pe Google News